Frédéric Chopin, compozitor polonez de o remarcabila importanta

Frédéric Chopin a fost un important compozitor romantic. El s-a nascut intr-un sat din Polonia la data de 1 martie 1810. La numai cateva luni dupa nastrea sa familia lui Chopin s-a mutat la Varsovia.

S-a stins din viata in urma unei tuberculoze pulmonare la varsta de numai 39 ani.

Chopin a ramas un remarcabil compozitor de muzica pentru pian, talentul sau deosebit s-a remarcat inca din copilarie, de aceea in Polonia el a fost considerat un veritabil copil minune.

Cand implineste 20 ani, Chopin se hotaraste sa plece la Paris unde isi va definitiva studiile. In aceasta perioada, adopta numele de Frédéric François Chopin.

Aici a cunoscut-o pe renumita scriitoare George Sand cu care a avut o relatie timp de 1 an. Prin intermediul acesteia, Chopin l-a cunoscut pe pictorul Delacroix.

In compozitiile sale, Frédéric Chopin a excelat in privinta muzicii pentru pian, acesta fiind instrumentul sau preferat. El a inventat forme muzicale ca sonata pentru pian, nocturna, valsul si preludiul.

Acest compozitor a inclus in muzica sa elemente slave, precum mazurcile si polonezele.

Copilul Chopin a luat primele sale lectii de pian cu sora sa mai mare. Frédéric avea un talent deosebit, de aceea a fost apreciat de aristocratia din Varsovia, care l-a numit al doilea Mozart.

In acelasi timp, Chopin sustinea chiar si concerte de caritate. Ca pianist se remarca inca de la varsta de 8 ani.

Pana in anul 1822 ia lectii de pian cu un mare profesor polonez pe care Chopin l-a apreciat foarte mult. Isi desavarseste studiile la acest instrument cu un ilustru profesor de la conservatorul din capitala poloneza.

Intre 13 si 16 ani, Chopin urmeaza un liceu in Varsovia, unde preda si tatal sau. Dupa aceea, urmeaza timp de trei ani studiile la conservator, cu profesorul Elsner.

In 1829 are loc un mare recital al lui Paganini, la care participa si Chopin. Tot atunci se indragoseste de o studenta poloneza, care era cantareata.

Dupa terminarea conservatorului, Chopin sustine doua recitaluri in Viena pentru care este apreciat, dar este si criticat.

In 1830 sustine concerte in tari din vestul Europei. De pilda, la Paris ii cunoaste pe cei mai importanti pianisti de la acel moment, printre care si Franz Liszt. Tot aici, se imprieteneste cu Berlioz, mai apoi cu Bellinini. Este apreciat foarte mult, de asemenea, de catre un compozitor contemporan cu el, Robert Schumann.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *