De ce e bine sa asculti muzica? Afla ce efecte are asupra psihicului uman!

Este bine cunoscuta puterea de calmare a muzicii. Muzica are legatura unica prin intermediul emotiilor noastre, astfel incat se poate dovedi un instrument foarte util in managementul stresului.

Muzica, in special cea clasica, are un efect extrem de relaxant asupra mintii si corpului nostru. Muzica clasica linistita are un efect benefic asupra functiei fiziologice, ca de exemplu scaderea tensiunii arteriale, a pulsului si scaderea hormonilor de stres.

Preferintele muzicale variaza foarte mult de la un individ la altul. Daca totusi, nu iti place muzica clasica, incearca sa o asculti macar atunci cand vrei sa te calmezi. De obicei, cand oamenii devin foarte stresati, ei evita in mod activ sa asculte muzica. Probabil ca acestia considera ca isi pierd timpul ascultand muzica.

Este o parere total gresita deoarece productivitatea muncii creste atunci cand stresul e redus si prin urmare tu poti obtine venituri mai mari.

Chiar daca esti foarte ocupat, incearca sa asculti muzica oriunde te afli, de exemplu in masina, la baie sau poate atunci cand iesi cu cainele la plimbare.

Calmarea prin muzica inainte de culcare produce o mare relaxare si este de mare ajutor in inducerea somnului.

Timp de secole muzica a fost folosita pentru a trata unele unele boli si pentru a restabili armonia dintre minte si corp. S-a constat ca ascultarea muzicii la casti reduce stresul si anxietatea inainte si dupa o interventie chirurgicala.

De altfel, s-a constat ca muzica imbunatateste si calitatea vietii la persoanele cu handicap. De asemenea, muzica poate reduce senzatia de durere postoperatorie.

Mai trebuie spus ca muzica poate ameliora depresia si poate creste stima de sine la unele persoane.

Muzica poate imbunatati si starea de spirit a studentilor si poate reduce senzatia de epuizare. Muzica relaxanta e buna si pentru meditatie, fiind deosebit de reconfortanta.

S-a constat ca sunetele din natura pot fi incorporate in CD-uri si pot avea un mare efect de relaxare. De exemplu, pentru unii oameni sunetul apei este foarte linistitor.

De asemenea, cantecul pasarilor poate ajuta mintea sa se elibereze de ganduri stresante. Pentru ca muzica ne poate influenta psihologic, ea poate fi folosita la managementul stresului.

De regula, in cabinetele psihologice se foloseste biofeedback-ul combinat cu alte tehnici pentru a reduce tensiunea si a facilita raspunsuri de relaxare.

Muzica poate ajuta oamenii sa-si exprime sentimente asociate cu stresul lor. Ea poate ajuta creierul la imbunatatirea invatarii si memorarii rapide.

Cercetatorii de la diferite universitati din America au constat ca rezultatele elevilor s-au imbunatatit dupa ce au ascultat constant melodii din repertoriul lui Mozart.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *