Fernando Magellan si fascinanta sa calatorie in jurul lumii ep. 2

In 1513, Fernando Magellan lupta ca soldat in cadrul marii flote trimisa de regele Portugaliei impotriva Regatului Maroc. Lupta s-a terminat cu victoria portughezilor. Magellan a fost ranit in timpul acestei batalii.

Pentru expeditia care urma sa o intreprinda in 1519, Fernando Magellan a incercat sa-i ceara ajutorul regelui Portugaliei, dar acesta nu a fost de acord. De aceea, Magellan nu mai vrea sa fie cetatean portughez si hotaraste sa plece in Spania la Sevilla. Aici se casatoreste cu fata unui refugiat portughez Diogo Barbosa.

Prin intermediul familiei acestuia, Magellan reuseste sa ajunga in audienta la Carlos, regele de atunci al Spaniei. El ii solicita regelui sa-l ajute pentru viitoarea sa expeditie, iar aceasta accepta.

De mentionat ca acelasi rege l-a sprijinit si pe Cristofor Columb in expeditia sa de descoperire a Americii.

In august 1519, Fernando Magellan conducea flota numita Armada De Mollucas din care faceau parte 5 corabii pe care erau imbarcati 270 de oameni. Dupa mai bine de o luna, flota condusa de Magellan ajunge in America de Sud si acosteaza in portul San Julian.

Aici o parte din echipaj se revolta, dar neinfricatul Magellan iese invingator. In timpul acestei revolte, Magellan l-a executat pe unul din adjunctii sai.

Apoi a trimis corabia Santiago sa exploreze regiunile din sud pentru a gasi stramtoarea prin care sa ajunga in Oceanul Pacific. Aceasta corabie nu a reusit sa ajunga in locul cu pricina pentru ca s-a scufundat datorita unei groaznice furtuni.

Dupa aproximativ cinci luni, flota lui Magellan pleaca din San Julian. In cele din urma, flota cu echipajul comandat de Magellan reuseste sa treaca in Oceanul Pacific printr-o stramtoare care azi ii poarta numele. Acest eveniment s-a petrecut in luna octombrie a anului 1526, cand apele marelui ocean erau linistite, de aceea Magellan il numea „Pacifico”.

In acel moment, flota era formata numai din trei corabii pentru ca cei de pe corabia San Antonio s-au temut sa treaca prin stramtoare si s-au hotarat sa se intoarca in Spania.

Continuarea in cea de-a treia parte care va fi publicata in curand pe blog!

Leave a Reply