Elemente care influenteaza dezvoltarea individului

Un text argumentativ realizat tot in clasa a XII-a, pe care am primit aceeasi nota ca si pe celelalte: 10. Se pare ca am reusit sa fiu in sfarsit pe placul unei profesoare de romana. 🙂

Stiti regula: nu copiati pentru ca e posibil ca alti colegi sa o faca si sa va treziti in clasa, inainte de a se suna, cu acelasi text argumentativ. Sau mai rau: in timpul orei!

Elemente care influenteaza dezvoltarea individului

Familia si cercul de prieteni joaca un rol decisiv in dezvoltarea individului. De altfel, consider ca si scoala reprezinta o coordonata importanta ce ne ajuta in formarea propriei personalitati.

Pe de o parte, familia este cadrul fundamental in interiorul caruia fiecare copil are ocazia sa deprinda primele trasaturi de caracter. De aceea, ea trebuie sa se constituie ca un adevarat model, iar parintii au datoria sa se implice in educatia celor mici, oferindu-le, totodata, un camin cu un climat afectiv prielnic dezvoltarii lor. In alta ordine de idei, rolul familiei este acela de a transmite principalele cunostinte asupra realitatii inconjuratoare, ca mai apoi, la scoala, copilul sa isi formeze primele principii de viata.

Pe de alta parte, in cautarea unor persoane de o varsta apropiata, care sa aiba aceleasi preocupari si interese, adolescentul isi formeaza de cele mai multe ori un grup de prieteni. Acestia din urma pot influenta decisiv individul intrat in respectivul anturaj. Conform unor studii, s-a demonstrat faptul ca cei mai multi dintre adolescenti au inceput sa fumeze sau chiar sa consume bautari alcoolice determinati fiind de cei din grupul social la care s-au alaturat. Si in acest caz, adolescentul trebuie sa aiba permanent suportul parintilor si sa fie supravegheat indeaproape de acestia sau chiar de un psiholog.

In concluzie, familia si cercul de prieteni joaca un rol bine determinat in dezvoltarea oricarui adolescent si desi uneori ele reprezinta doua coordonate opuse in realizarea acestui scop, rolul principal ii revine individului, care trebuie sa constientizeze ce este bine si ce este rau pentru viitorul sau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *