Cateva lucruri de stiut inainte de a apela la o agentie imobiliara

Locuiesc cu chirie, insa de obicei evit sa apelez la o agentie imobiliara, pe care dupa ultima intamplare o consider ca e doar un camatar la care trebuie sa mergi doar in ultima instanta, dar si atunci e discutabila treaba. In fine, intr-o situatie urgenta m-am aflat si eu. Trebuia sa gasesc rapid o garsoniera unde sa stau pentru ca si asa era tarziu si nu cunosteam deloc orasul. Mai era varianta cazarii la un hotel sau la o pensiune, dar deja ma saturasem si de astia pentru ca pana sa ajung la destinatia finala am mai facut niste opriri care s-au concretizat in multi bani consumati.

Inainte de a apela la o agentie trebuie sa stii urmatoarele trei mari lucruri:

  • Multe dintre ele lucreaza la negru, adica nu iti ofera nimic la mana dupa ce ai platit acel comision.
  • Comisionul variaza de la 50%-70%. Nu te lasa pacalit de faptul ca afiseaza un banner mare cu 50% comision pentru ca e posibil sa-ti spuna ca de fapt pe afis nu a fost trecut si comisionul de 24%, asta dupa ce ai vazut o locuinta si vrei sa o inchiriezi neaparat.
  • Agentii o sa lase oricand variantele bune la urma, asta pentru ca asteapta (culmea!) sa le bagi pe langa acel comision standard si un bacsis in buzunar. Lucrul asta se intampla si pentru ca unii proprietari dau si ei la rand ceva pentru ca agentii sa te innebuneasca cu o oferta, desi le-ai spus initial ca nu e pe gustul tau.

 

In alta ordine de idei, evitati pe cat posibil sa apelati la o agentie imobiliara daca situatia va permite. ­čÖé

Leave a Reply