Cartita si vacile, doua animale despre care trebuie sa iti imbogatesti cunostintele

Cartita

Conform unei traditii populare, cartita sau marmota este animalul ar anunta dinainte cum va fi vremea.

Aceasta credinta populara sustine ca in fiecare an pe data de 2 februarie cartita iese din vizuina. Daca acea zi coincide cu o zi noroasa, atunci cartita nu isi poate vedea umbra si ca urmare nu se mai retrage in vizuina. In acest caz, inseamna ca vremea care va urma va fi buna.

Daca in ziua de 2 februarie e senin, cartita isi poate vedea umbra si atunci se retrage in vizuina. In aceasta situatie inseamna ca va urma o perioada extrem de friguroasa.

S-a constat insa ca acest animal nu iese afara pe aceeasi data in fiecare an. Se poate intampla sa iasa inainte sau alteori iese dupa aceasta data.

La inceput, europenii au acordat aricilor capacitatea de a prevesti vremea. Cu timpul insa, americanii au atribuit aceasta abilitate cartitei sau marmotei.

In unele parti ale Ungariei, chiar si in zilele noastre, oamenii fac legatura cu modul cum va fi vremea in functie de momentul la care ursii ies din barlog.

Vacile

Cu mult timp in urma, vacile au fost nevoite sa se adapteze la modul lor specific de a manca. Se pare ca acest lucru a aparut din nevoia de a se apara de dusmani.

Astfel, ele trebuiau sa inghita repede mancarea si sa se retraga intr-un loc sigur, unde sa rumege in liniste hrana.

Se stie ca vaca face parte dintre animalele rumegatoare la care stomacul e format din cinci parti: burta, reticulul, foiosul, cheagul sau stomacul adevarat si intestinul. Dupa ce e inghitita, mancarea ajunge in burta, unde este umezita, dupa care trece in reticul, unde e scindata in bile de diferite marimi.

Din reticul, mancarea regurgiteaza in gura. Aici, hrana e rumegata si inghitita din nou, dar de data aceasta ea trece in foios, dupa aceea in stomacul adevarat (cheag).

Ca si o curiozitate in plus, camila, un alt animal rumegator, nu are cel de-al treilea stomac.

Leave a Reply