Nu te odihnesti bine? Uite ce trebuie sa faci ca sa dormi asa cum trebuie!

Astazi voi scrie despre 2-3 lucruri care m-au ajutat sa dorm suficient si odihnitor in fiecare noapte. Ar trebui sa le citesti daca vrei sa stii mai multe despre ce implica un somn placut.

Prima regula se refera la a tine minte sa eviti sa atipesti a doua zi chiar daca seara nu te-ai odihnit suficient. Daca te simti somnoros, ridica-te si fa ceva (spre exemplu, fa patul sau pur si simplu mergi prin camera).

Daca a doua zi trebuie sa inveti, atunci ridica-te la un interval de cel putin treizeci de minute si mergi lejer prin camera. In acest fel va creste fluxul de oxigen, iar tu vei deveni mai atent.

In al doilea rand, asa cum esti invatat sa mananci la aceleasi ore in fiecare zi, tot asa trebuie sa procedezi si cand mergi la culcare si sa incerci sa te culci aproximativ la aceeasi ora in fiecare noapte. Daca ai anumite tulburari de somn si dormi doar cateva ore pe noapte, asa cum se intampla in diferite forme de insomnie, atunci trebuie sa mergi mai tarziu la culcare.

Mai exact, daca trebuie sa te trezesti la ora 7 dimineata si dormi numai cinci ore pe noapte, atunci ar fi bine sa mergi la culcare la ora 2 AM.

Cu alte cuvinte, nu este indicat sa mergi mai devreme la culcare pentru a recupera orele de somn pierdute.

Daca vrei sa ai un somn odihnitor, e bine ca inainte de a merge la culcare cu aproximativ o jumatate de ora – o ora, sa termini cu invatatul si sa te nu angajezi in diverse discutii sau alte activitati. E recomandat sa faci ceva care te relaxeaza complet. De exemplu, poti incepe prin a asculta un gen de muzica linistit, care te calmeaza, poti sa canti la chitara sau sa citesti o lectura usoara.

Adeseori, o camera curata si bine aerisita iti poate asigura un somn linistit. Te poti odihni bine si daca faci o baie fierbinte inainte de culcare, deoarece aceasta are un semnificativ efect de relaxare asupra musculaturii corpului.

Pentru cei care sufera de insomnie insa e contraindicata metoda dusului de seara.

Unii oameni practica streetching inainte de culcare. Se pare ca aceasta practica ar induce mult mai repede starea de somn. Alte persoane practica diferite tehnici si exercitii asemanatoare de relaxare.

Ca sa te poti odihni bine, e indicat ca masa de seara sa o iei cu cel putin patru ore inainte de a merge la culcare. Specialistii sunt de parere ca ar fi bine sa bei un pahar de lapte inainte de culcare pentru ca laptele contine un aminoacid esential si anume triptofanul, care stimuleaza secretia de serotonina de la nivelul creierului. Seretonina joaca un rol cheie in inducerea somnului, dupa unele studii.

Inainte de a merge la culcare, e recomandat sa eviti cafeina, ceaiul sau ciocolata.

Leave a Reply