Pe scurt, doua, trei lucruri despre cezariana

Daca fatul nu se poate naste pe cai naturale, atunci se recurge la o interventie chirurgicala numita operatie cezariana.

Se pare ca in tarile civilizate procentul de nastere prin operatie cezariana ar fi de circa 20%. Adeseori, se vehiculeaza ideea ca prin intermediul operatiei cezariene femeile nasc mai usor.

Este o parere complet eronata, mai ales ca vorbim de o interventie chirurgicala. Dupa cum stim, orice interventie chirurgicala reprezinta un risc.

Este de dorit ca operatia cezariana sa se faca numai atunci cand nasterea pe cale naturala pune in pericol viata mamei si a copilului acesteia.

Operatia cezariana indicata femeilor care au nascut anterior prin cezariana, in prezentatia transversa ori daca exista placenta previa, sau daca craniul copilului e mai mare decat pelvisul femeii, in situatia in care mama a avut eclampsie in timpul sarcinii sau daca e vorba de o sarcina multipla.

In cazul operatiilor cezariene exista mai multe incoveniente si anume: o perioada mai lunga de recuperare a mamei. In pirmele zile mamicile nu isi pot ingriji copilul, pe abdomen va ramane o cicatrice, sau poti intampina probleme in ceea ce priveste alaptatul.

Daca ai fost propusa pentru operatie cezariana, nu trebuie sa mananci nimic cu 12 ore inainte de operatie si nici sa bei apa 4-5 ore inainte de interventie.

Totodata, anterior operatiei e nevoie uneori de o clisma si  de o epilare integrala a zonei genitale a femeii.

Inainte de a incepe operatia cezariana se face anestezia, care poate fi epidurala, spinala sau generala. Inciziile din timpul operatiei cezariene sunt doua: una prin pielea si muschiul abdominal, iar cea de-a doua prin peretele uterului.

De regula se face o incizie orizontala de circa 12 cm lungime in partea inferioara a abdomenului. Daca e vorba de o sarcina multipla, atunci se poate recurge la o incizie verticala care mai tarziu poate favoriza insa ruptura uterina intr-o mai mare proportie decat in cazul inciziei orizontale.

Dupa ce medicul realizeaza cele doua incizii scoate copilul din cavitatea uterina, ligatureaza cordonul ombilical, astfel ca bebelusul poate respira independent.

In final, se extrage placenta, apoi se sutureaza uterul si abdomenul. In medie o operatie cezariana dureaza circa trei sferturi de ora.

Dupa operatie, femeia e dusa la terapie intensiva pana la expirarea actiunii anesteziei. In cele din urma, este readusa intr-un salon cu regim general.

Femeia poate fi externata dupa 3-7 zile de la operatie in functie de modul in care a evoluat operatia.

Dupa o saptamana ea trebuie sa revina la spital pentru a-i fi scoase firele de sutura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *