Atunci cand nu dispuneti de un anumit sistem de incalzire in locuinta puteti recurge la alegerea unei alte variante. Spre exemplu, puteti opta pentru achizitionarea unui calorifer electric.
Daca alegeti aceasta optiune trebuie sa aveti totusi in vedere anumite masuri de precautie inainte sa incepeti sa utilizati unul sau mai multe calorifere electrice.
Principiul de functionare al unui astfel de aparat electrocasnic consta in incalzirea uleiului care se regaseste in interiorul elementilor caloriferului prin intermediul unei rezistente electrice, situata tot in interiorul acestui aparat.
Se foloseste uleiul deoarece acesta se poate incalzi la temperaturi destul de ridicate.
Uleiul cald determina incalzirea elementilor caloriferului si acesta va degaja o anumita cantitate de caldura in interiorul incaperii.
Atunci cand achizitionam un calorifer electric pentru locuinta trebuie sa avem in vedere in primul rand puterea de incalzire a acestuia si cantitatea de energie electrica pe care acesta o va consuma.
Pe piata exista multe tipuri de calorifere cu diverse trepte de putere, care variaza de la 1000 wati si ajung pana la o putere maxima de circa 3000 wati.
Consumul de energie electrica este in functie de treapta de putere a caloriferului respectiv.
In general un calorifer electric cu treapta medie de putere consuma energie electrica a carei valoare se situeaza la circa 800 lei pe luna. Cantitatea de energie electrica utilizata in cursul unei luni depinde de temperatura exterioara, de cat de des il vom pune in functiune in timpul unei zile, de faptul ca locuinta este izolata termic sau nu, de numarul peretilor exteriori ai locuintei, etc.
Mentinerea temperaturii se face prin intermediul termostatului cu care sunt prevazute de obicei majoritatea caloriferelor electrice.
Temperatura in incapere se mentine la o valoare constanta datorita termostatului deoarece acesta are rolul de a porni si opri automat caloriferul. Datorita termostatului consumul de energie scade treptat.
De obicei consumul de energie electrica depinde de treapta de caldura la care functioneaza caloriferul. Cu cat aceasta este mai mare cu atat veti plati mai mult.
Uneori puteti folosi caloriferul electric pentru a completa caldura emisa de alta sursa de caldura.
In acest caz, pentru o incapere cu suprafata mica aveti nevoie de un calorifer care are o putere putin mai mare de 1000 wati, iar consumul de energie va fi de obicei unul suportabil.
De asemenea, puteti consuma o cantitate mica de energie atunci cand caloriferul va functiona la o treapta inferioara. De aceea este bine sa alegeti un calorifer electric cu termostat deoarece in mod sigur consumul va fi mai mic.
Cand cumparati un astfel de calorifer trebuie sa aveti in vedere atat puterea de incalzire a accestuia cat si numarul de elementi pe care ii detine.
Deopotriva, va trebui sa acordati atentie si diverselor accesorii cu care sunt prevazute aceste calorifere. Vorbim efectiv de rotile sau manerele care va vor ajuta sa il asezati cand vreti si unde doriti. La fel de importante se pot dovedi si indicatoarele de avertizare luminoase.