Uite cateva motive sa te lasi de fumat!

Cei mai multi oameni sunt constienti de faptul ca fumatul poate duce la boli respiratorii sau cardiace, dar multi nu stiu ca fumatul este la fel de nociv si pentru muschi, oase sau articulatii.

S-a constat ca o interventie chirurgicala ortopedica are rezultate mai bune daca individul renunta la fumat.

In acest caz se reduce timpul de recuperare post operatorie. Se pune deci intrebarea daca un fumator trebuie sa renunte la fumat inainte de o interventie chirurgicala? Raspunsul este afirmativ.

Cercetarile au aratat ca fumatorii sunt mai predispusi sa faca complicatii postoperatorii. Intr-o statistica efectuata pe circa 80.000 de fumatori care au suferit diverse interventii chirurgicale s-a constat ca procentul de a avea un stop cardiac este mai mare la fumatori decat la cei nefumatori.

De asemenea, fumatorii au sanse mult mai mari sa faca un atac de cord sau un accident vascular cerebral spre deosebire de nefumatori.

Totodata, fumatorii au un risc mai mare de a face infectii spre deosebire de nefumatori. Aceasta se explica prin faptul ca fumul de tutun favorizeaza inflamatia, iar inflamatia duce la complicatii dupa o interventie chirurgicala.

In aceste conditii, e destul de clar ca fumatorii ar trebui sa renunte la fumat inainte de interventia chirugicala pentru a evita in acest fel complicatiile.

Ar fi bine ca fumatorii sa renunte cu cateva saptamani inainte de interventia chirurgicala. Daca acest lucru nu este posibil ar fi bine ca in ultima instanta fumatorii sa renunte la fumat macar cu 12 ore inainte de interventia chirurgicala.

Ar trebui sa discuti cu medicul tau despre diferite produse si medicamente disponibile pentru a renunta la fumat.

Dupa operatie este bine sa eviti fumatul pentru ca acest lucru te ajuta la scurtarea timpului de recuperare si ar fi bine sa renunti cu totul la fumat.

Daca acest lucru nu e posibil, atunci fumatorii trebuie sa se inarmeze cu rabdare si sa renunte la fumat cel putin 4 saptamani dupa interventia chirurgicala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *