Intre modul cum arata tenul tau si modul in care functioneaza intestinele tale exista o stransa dependenta.
O proasta functionare a intestinelor poate fi cauzata de diverse intolerante alimentare, de o alimentatie deficitara, de o boala autoimuna, de utilizarea excesiva a antibioticelor si a anticonceptionalelor, de expunere la metale grele si la mercur.
Functionarea defectuoasa a intestinelor determina aparitia acneei.
Ce alimente sa consumam pentru a ajuta pielea sa se refaca si intestinele sa functioneze normal?
In primul rand, trebuie sa consumi legume de culoare portocalie, precum dovleacul, morcovii, ardeii grasi portocalii, cartofii dulci deoarece toate aceste legume contin in cantitate mare betacarotenul care este un antioxidant puternic, ce e transformat ulterior in vitamina A.
Totodata, betacarotenul combate inflamatia, inclusiv acneea, si totodata intensifica pigmentarea pielii.
Foarte indicat ar fi sa consumam la fiecare masa spanac sau alte legume cu frunze verzi pentru ca acestea au un continut bogat in vitamine din grupul B si de asemenea, un puternic antioxidant, care este vitamina E, deci si un puternic antiinflamator.
Spanacul contine si proteine care refac colagenul din piele redand stralucirea tenului. In acelasi timp, spanacul contine si mult fier care implicit vascularizeaza pielea.
Benefice pentru ten sunt si patrunjelul, salata rucola, coriandru, ceapa verde, salata romaneasca. Este foarte bine sa consumi alimente fermentate, ca varza murata, muraturi, chefir. De altfel, poti consuma si iaurt de origine vegetala.
Trebuie sa eviti in primul rand prajelile si alimentele procesate. Totodata, trebuie sa bei multa apa, deoarece apa curata corpul si imbunatateste digetia.
Consumul de produse care contin vitamina C este, de asemenea, foarte indicat, deoarece aceasta vitamina este un bun antiinflamator. Lamaile, morcovii, ardeii grasi, patrunjelul, frunzele de papadie, merele contin o cantitate mare de vitamina C.
Este recomandat sa consumi grasimi sanatoase, continute in alimente ca masline, seminte de in si de dovleac crude, nuci crude, boabe de cacao crude, avocado. Toate acestea contin acizi grasi omega 3 cu puternic efect antiinflamator. Ele contin in acelasi timp si vitamine si aminoacizi cu rol trofic asupra pielii.
Foarte benefice pentru piele sunt si nuca de cocos si uleiul de cocos, de asemenea un efect la fel de bun il are si uleiul de masline.
Daca suferi de acnee severa poti sa iei la recomandarea medicului suplimente cu probiotice.