De ce e bine sa ramai uneori dupa cursuri

Pentru ca mai inveti cate ceva nou. Astazi am aflat de la un profesor prins cu chef de vorba urmatoarele lucruri, pe care o sa le scriu si mai jos.

Dintr-o statistica recenta rezulta ca din zece oameni, trei au hipertensiune arteriala. Cu alte cuvinte, se poate afirma ca la nivelul globului ar fi circa 1,8 miliarde de persoane care sufera de hipertensiune arteriala.

Ceea ce poate parea paradoxal este faptul ca jumatate din acesti hipertensivi nu stiu ca sufera de aceasta boala. Ingrijorator e faptul ca aproximativ o treime din totalul de hipertensivi sunt predispusi sa faca boli de inima, sa sufere un atac vascular cerebral sau sa faca boli renale.

Hipertensiunea arteriala se poate detecta foarte usor printr-o simpla masurare a tensiunii arteriale, care este o manevra care dureaza doar cateva minute.

Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita. Pentru a o preveni si a o controla trebuie respectate mai multe reguli. In primul rand trebuie redus consumul de sare.

Romanii au tendinta de a consuma mai multa sare decat este necesar, adica mai mult de 6gr/sare zilnic.

Trebuie facuta miscare cel putin 30 de minute zilnic. Cei care sunt hipertensivi si sunt supraponderali au nevoie sa scada in greutate.

Trebuie sa se renunte la fumat. Cei care au hipertensiune arteriala trebuie sa acorde atentie la consumul de alcool. Daca e vorba despre femei, sa nu consume mai mult de un pahar zilnic, iar daca e vorba de barbati, sa nu consume mai mult de doua pahare de vin zilnic.

Cercetarile din ultimul timp au demonstrat ca persoanele care au hipertensiune arteriala pot sa ia 100 mg vitamina C zilnic.

Hipertensivii trebuie sa manance multe legume si fructe, asa cum sustin si specialistii in nutritie.

Legumele si fructele contin fibre ce reduc tensiunea arteriala. La o analiza a 250 de persoane s-a constatat ca erau hipertensivi doar 2% vegetarieni, iar cei care consumau carne aveau hipertensiune in proportie de 25%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *