Tot ce trebuie sa stii despre gutui

Gutuile, fructe cu o aroma aproape irezistibila, mai sunt cunoscute si dub denumirea populara de „mere de aur”. In antichitatea li se spunea „merele aurii”.

Se pare ca gutuia sau marul auriu a fost recompensa oferita de muritorul Paris pentru zeita frumusetii, Afrodita. De altfel, in insula Creta gutuia simboliza fructul dragostei, iar cel mai bun tip de gutui este originar Cydonia, un oras din insula Creta.

Gutuile sunt fructe cu un continut bogat de vitamina C, B, A si PP, microelemente ca magneziu, fosfor, calciu, fier, sulf si cupru. De asemenea, gutuia mai contine glucide si protide, dar si pectina.

Are proprietati astringente, de aceea sunt recomandate in tratamentul diareei. Datorita proprietatile sale fortifiante, gutuia este indicata in insuficienta hepatica.

Gutuile se recomanda pentru tratamentul degeraturilor si arsurilor, in aplicatii externe sub forma de emulsie. Pot fi folosite chiar si in cosmetica, in tratamentul impotriva ridurilor.

De obicei, gutuile se culeg la sfarsitul lunii octombrie si inceputul lunii noiembrie. Daca gutuile sunt bine coapte, atunci puful care le acopera se indeparteaza usor. Insemna ca fructele au ajuns la maturitate deplina.

In caz contrar, puful se indeparteaza numai daca se curata gutuile de coaja. Dupa ce le culegem trebuie sa le depozitam in locuri racoroase, unde pot fi pastrate timp de cateva luni. Dupa ce le impachetam, putem sa le tinem la frigider timp de maxim 2 luni.

Mai pot fi asezate intr-o camera racoroasa, pe mai multe foi de hartie. Nu trebuie sa depozitam alte fructe in apropierea lor deoarece exista riscul ca gutuile sa-si piarda in timp aroma.

Daca pulpa gutuilor devine maronie inseamna ca s-a produs supramaturarea acestora. In acest caz, ele nu mai pot fi consumate. Cand gutuia este coapta, ea are culoare galben aurie si o aroma puternica. Gustul este un gust astringent pentru ca el contine tanini in canitate mare.

Gutuile se mai folosesc la prepararea diverselor compoturi, dulceturi, gemuri sau la prepararea rahutului.

Gutuile se folosesc si in multe prajituri sau la diferite mancaruri cu carne de porc pentru ca taninii au proprietatea de fragezi carnea preparata in bucatarie.

Dupa ce se taie, gutuile se pastreaza in suc de lamaie. In acest fel prevenim inegrirea lor.

Consumul de gutui este benefic in digestia mai ales a alimentelor cu continut mare de lipide. De asemenea, se recomanda consumul de gutui dupa mese copioase. Si cum gutuile au un mare continut in vitamina C, reiese importanta consumului lor in cazul carentelei unei astfel de vitamine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *