Nu degeaba imi place atat de mult susanul :)

Oamenii folosesc semintele de susan inca din antichitate atat pentru uleiurile care se extrag din ele, cat si pentru bobul lor.

Ele reprezinta un deliciu culinar bine cunoscut, dar in acelasi timp au si proprietati medicinale.

Semintele de susan contin nutrienti care previn unele boli. Ele sunt bogate in acizi grasi omega 6, antioxidanti, flavonoide si vitamine.

Semintele de susan contin o mare varietate de minerale utile, proteine si sunt bogate in fibre.

Semintele de susan mai contin acidul oleic, un acid gras monosaturat care ajuta la reducerea colesterolului rau si la cresterea colesterolului bun. Acest lucru reduce riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare si a accidentul vasculare cerebrale.

Ele contin de asemenea fitosterol si betasitosterol care ajuta arterele sa functioneze mai eficient.

Semintele de susan sunt bogate in magneziu, electrolit (benefic pentru activitatea electrica a inimii).

Aceste seminte cresc circulatia in creier dupa ce se produce un accident vascular cerebral si acest lucru ajuta creierul sa se recupereze mai repede.

De asemenea, zincul si magneziul pe care le contin aceste seminte pot restabili impulsurile nervoase pierdute.

Semintele de susan contin un antioxidant foarte puternic care poate incetini cresterea celulelor canceroase, ca de exemplu cancerul de san, de prostata, pulmonar, de colon, leucemia.

Semintele de susan sunt bogate in acid folic, care ajuta la cresterea sanatoasa a celulelor hetale nervoase a maduvei spinarii si a celulelor creierului.

De asemenea, ele sunt o sursa de fier importanta mai ales in cursul sarcinii.

Uleiul din seminte de susan poate fi folosit la masajul copiilor pentru a imbunatati cresterea si sanatatea lor, cat si pentru relaxare si a pastra pielea supla si neteda.

Semintele de susan au un efect benefic asupra pielii deoarece contin cantitati mari de zinc. Acest lucru ajuta pielea sa faca mai mult colagen si sa o mentina elastica.

Contine de asemenea si acid linoleic care hidrateaza pielea. Vitaminele pe care le contine (E, B si D) imbunatatesc aspectul pielii si pot estompa orice cicatrice, dar si vindeca intr-o masura eruptiile cutanate minore.

Uleiul de susan este un ingredient folosit la produsele cosmetice.

Semintele de susan sunt un bun remediu si pentru tratarea anemiei deoarece au un continut bogat in fier. O singura ceasca de seminte de susan contine 20 mg de fier.

Semintele de susan contin mult calciu, vitamine si minerale esentiale, fiind foarte importante pentru oase atat la copii cat si la adulti.

Avand un continut bogat in zinc si calciu, semintele de susan previn osteoporoza.

Unele cercetari au descoperit ca semintele de susan au efecte remarcabile in durerea din artrita. S-a dovedit ca pentru acest lucru trebuie folosit 4 linguri de susan pe zi.

Se pare ca responsabil de atenuarea durerilor din artrita este crupul pe care il contin aceste seminte si care este un puternic antiinflamator.

De asemenea, semintele de susan ar avea proprietati antiglicemice usoare la cei care au diabet zaharat de tip 2.

Uleiul de seminte de susan poate curata foarte bine dintii si gingiile. De asemenea, semintele de susan sunt bogate in niacina, care ajuta la activitatea acidului gama aminobutiric si poate reduce nivelul de anxietate.

Semintele contin calciu si magneziu care ajuta la reglarea sistemului nervos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *