Alimentatia copilului in primul an de viata

Generalitati despre alimentatia copilului pana la 1 an

Alimentatia in primul an de viata a copilului e la fel de importanta ca alimentatia in timpul sarcinii, deoarece joaca un rol hotarator in dezvoltarea armonioasa a acestuia. In primele luni de viata, exista trei modalitati prin care poate fi alimentat sugarul: natural (cu lapte matern), mixta (daca laptele matern nu e suficient se completeaza cu lapte praf) si artificiala (cu lapte praf).

Alimentatia la san sau cu lapte matern este cea mai indicata, nu cere efort, nu costa si are rol important in apararea copilului impotriva infectiilor datorita anticorpilor continuti si este benefica impotriva alergiilor. Pentru a realiza acest lucru, mamele trebuie sa manifeste foarte multa rabdare si sa aiba o dieta corespunzatoare. Ele trebuie sa se hidrateze suficient si sa se alimenteze corespunzator. Din pacate, in prezent mamele renunta usor la acest obicei de a-si alimenta copilul, uneori din comoditate si ignorand beneficiile majore ale laptelui matern. Nu degeaba se spune ca nimic in lume nu e mai presus decat dragostea de mama si laptele matern. Daca ar folosi aceasta cale de alimentatie a sugarului, aceasta ar fi modalitatea suficienta pana la varsta de 6 luni.

Dar oricare modalitate s-ar folosi, conform Bebelici.ro, mamele trebuie sa stie ca dupa 4-6 luni trebuie sa treaca la diversificarea alimentatiei, iar aceasta reprezinta o noua proba de incercare pentru ele in sensul ca trebuie sa fie foarte atente cu introducerea progresiva de la o zi la alta a noului aliment. Se va incepe cu sucuri de fructe, o lingurita la inceput, crescand in fiecare zi pana se ajunge la 30 ml pe zi. Urmeaza supa de legume (a se evita varza, fasolea) si fainosul in lapte, cum ar fi Zeamilul si fiertura de orez. Dupa aceea, este indicat piureul de legume, galbenusul de ou incepand cu varsta de 7 luni si carnea slaba, de preferat, de pui sau vita, fiarta si pasata in cantitate de 30-50 gr. De mentionat importanta carnii ca o sursa de aminoacizi esentiali, vitali pentru crestere.

In final, cand copilul se apropie de varsta de 1 an, vor ramane doua mese de lapte, de preferat, dimineata si seara, iar celelalte vor fi inlocuite cu modalitatile de diversificate de mai sus. Ca o mentiune in plus, a se evita cu desavarsire mezelurile, iar in cazul fructelor, e indicat consumul merelor, perelor, piersicilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *