Totul despre acnee: cauze, tratament si sfaturi pentru a scapa de aceasta afectiune

Cei mai multi dintre adolescenti se confrunta cu o problema frecventa: acneea. Aceasta apare atunci cand o substanta grasa, numita sebum, blocheaza porii pielii. De obicei, cosurile apar pe fata, gat, spate, piept si umeri.

Acneea nu are un risc serios pentru sanatatea individului, insa cu toate acestea, formele severe de acnee pot cauza cicatrici permanente. De altfel, ea este responsabila de multe ori de scaderea increderii de sine.

Formele sub care se poate prezenta acneea, sunt urmatoarele: puncte albe, puncte negre, papule, pustule, noduli sau chisturi.

Cauze

Cauza exacta a acestei afectiuni nu se stie cu exactitate, dar se pare ca un rol important in declansarea ei il joaca hormonii androgeni. Acesti hormoni cresc atat la baieti, cat si la fete in perioada pubertatii, iar datoria lor, glandele sebacee din piele se hipertrofiaza si produc mai mult sebum.

Hormonii androgeni pot creste si datorita modificarilor hormonale legate de sarcina ori atunci cand se incepe sau se intrerupe administrarea de anticonceptionale.

De altfel, se pare ca exista si un factor genetic. Daca parintii tai au avut acnee, atunci si tu poti fi predispus la aceasta boala.

Unele medicamente, ca de exemplu cele pentru tratarea epilepsiei, ori alte medicamente ca Prednisonul pot cauza acnee.

Produsele cosmetice cu un continut mare de subtante grase pot inchide porii.

Totodata, acneea mai poate fi cauzata de stres si de modificarile nivelurilor hormonale la adolescente si femeile tinere cu 2-7 zile inainte de perioada menstruatiei.

Cum se trateaza acneea?

Medicii dermatologi trateaza de obicei cazurile mai severe de acnee, in timp ce celelalte forme mai usoare pot fi tratate cu succes si de medicul de familie sau de cel internist.

In general, se incepe cu un tratamentul topic, adica fara prescriptie medicala, care se aplica pe piele. Nu vorbim de pastile, ci de geluri, lotiuni, creme sau pudre care pot contine acid salicilic, peroxid de benzoil sau sulf.

Daca sunt folosite cu regularitate, pot fi eficiente in tratarea formele moderate de acnee. Un astfel de tratament dureaza de obicei 4-8 saptamani.

Ca si medicamente, se pot prescrie de catre specialist, antibiotice. Pentru acneea relativ severa, doctorul prescrie antibiotice orale in combinatie cu medicatie topica. Se considera ca antibioticele ajuta la controlarea acneei, actionand impotriva dezvoltarii bacteriei si inflamatiei. In general, se administreaza zilnic, pe o perioada de 4-6 saptamani.

Unul dintre cele mai eficiente medicamente are ca substanta activa isotretinoinul, care se ia o data sau de doua ori pe zi, pe o perioada cuprinsa intre 16-20 saptamani.

Cercetatorii considera ca isotretinoinul reduce marirea glandelor sebacee si astfel se produce mai putin sebum, iar porii nu mai sunt blocati.

De altfel, se pare ca actioneaza si impotriva inmultirii bacteriei care cauzeaza acneea: Propionibacterium acnes. Datorita riscului de malformatii care pot aparea la nastere, nu se administreaza femeilor in perioada fertila.

Sfaturi pentru a controla singur/a acneea!

Nu te spala agresiv pe fata, acneea nefiind cauzata de praf. Doua spalari usoare pe zi ar trebui sa fie suficiente. Spalandu-te prea mult iriti pielea si o usuci, provocand glandele sa produca mai mult sebum, iar in acest fel cresc sansele de aparitie a cosurilor.

Foloseste produse noncomedogene, fara substante grase.

Nu stoarce cosurile deoarece in acest mod bacteria patrunde mai adanc in piele. De asemenea, stoarcerea lor conduce la inflamatii si cicatrici.

Acneea poate fi prevenita sau tratata printr-un consult dermatologic, de aceea, nu ezita sa iti faci o programare la cel mai apropiat medic atunci cand suferi de aceasta afectiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *