E destul de greu sa scapi de matreata, nu?

Foarte multe persoane sunt interesate sa scape de matreata. Ce trebuie sa stii daca te confrunti cu astfel de problema?

In situatia in care ai matreata putina trebuie sa incepi sa folosesti un sampon special antimatreata care sa contina unul sau mai multe din urmatoarele componente: sulf, acid salicilic, zinc piriton sau gudron.

Aceste sampoane antimatreata se gasesc in aproape orice farmacie. Dupa ce ai cumparat un sampon antimatreata trebuie sa te speli pe cap in fiecare zi timp de doua saptamani.

Dupa ce il aplici pe par il lasi sa actioneze 5-10 minute, dupa care parul se clateste cu o apa calduta.

Daca matreata nu dispare dupa doua saptamani, atunci se trece la un alt tip de tratament si anume, trebuie sa te speli cu acelasi sampon pe care l-ai folosit prima data, insa numai de doua ori pe saptamana, iar in celelalte zile foloseste un sampon obisnuit.

Daca parul nu e gras poti sa te speli pe cap numai cu balsamuri active pentru a evita uscarea excesiva a pielii capului.

Daca ai matreata multa, trebuie sa folosesti sampoane antimatreata care contin ketoconazol sau sulfura de seleniu pentru ca acestea combat inmultirea fungilor care determina aparitia matretii abundente.

Daca ai parul gras e bine sa optezi pentru un sampon cu ketoconazol, iar daca ai parul uscat e indicat un sampon cu sulfura de seleniu.

Indiferent de samponul pe care l-ai ales trebuie sa te speli pe cap de cel putin doua ori pe saptamana timp de doua pana la patru saptamani.

Dupa ce ai aplicat samponul pe par trebuie sa il lasi sa actioneze 5-10 minute dupa care clatesti parul cu apa calduta.

In celelalte zile ale saptamanii poti utiliza un sampon obisnuit.

Daca in primele doua saptamani de utilizare a samponului cantitatea de matreata nu a scazut se trece la o alta treapta de tratament. Trebuie sa mergi la medic pentru a-ti prescrie sampoane cu o concetratie mai mare a substantei active. Reiei astfel cura initiala de tratament.

Dupa aceea, continua sa folosesti samponul cu seleniu sau ketoconazol o data la doua saptamani. In celelalte zile foloseste un sampon antimatreata, care sa contina acid salicilic sau sulf sau zinc piriton sau gudron pe care sa il folosesti timp de doua ori pe saptamana.

Sunt de preferat cele care contin acid salicilic si sulf. Daca esti obisnuit sa te speli zilnic, atunci in celelalte zile ale saptamanii foloseste sampoane obisnuite sau spala-te cu balsamuri active.

Daca ai observat ca situatia s-a imbunatatit, atunci poti sa iti speli parul dupa schema care a fost prezentata mai sus.

Daca nu se observa o imbunatatire vizibila a situatiei atunci trebuie sa inlocuiesti al doilea sampon antimatreata cu un sampon care contine o alta substanta activa. Spre exemplu, poti sa folosesti un sampon cu zinc si acid salicilic in locul samponului cu gudron.

Daca ai aplicat schema de tratament de mai sus si nu ai obtinut rezultate atunci trebuie sa te adresezi unui medic dermatolog.

De asemenea, trebuie sa te adresezi si atunci cand observi un prurit intens al scalpului sau daca pe scalp apar pete rosii. In aceste cazuri, matreata poate fi legata de unele afectiuni ale pielii.

Daca medicul confirma diagnosticul de matreata obisnuita, atunci iti poate prescrie sampoane cu ketoconazol si sulfura de seleniu in concentratie mai mare.

Medicul va poate descrie si un sampon cu hormoni corticosteroizi pe care sa il folosesti impreuna cu samponul antifungic.

Daca se constata ca matreata este determinata de o alta afectiune a pielii scalpului, atunci medicul iti va prescrie o schema de tratament adecvata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *