Si totusi… istoria ramane cea mai frumoasa poveste

Nu sunt un elev caruia sa ii fie foarte draga scoala. Consider ca o parte din vina o are si sistemul educational actual. Desi auziti cel putin o data pe saptamana ca se fac ‘nspe mii de reforme, ori nu se concretizeaza fiindca se schimba ministru, cei responsabili, pleaca partidul x de la guvernare, etc, etc, ori de cele mai multe ori, reformele cu care ne amagesc astia sunt doar apa de ploaie, adica nu au un scop practic.

Asa se face ca termini 12 clase si nu ramai cu niste lucruri elementare, de cultura generala. Spre exemplu, la istorie ne bombardeaza din clasele mici cu lectii din manuale greoaie, cu mult peste nivelul unor copii de 10-11 ani. Si astfel, pustiul respinge de atunci sa invete, sa-i fie draga cartea, mai bine zis. Termini liceul si nu stii ce origini ai, din cine se trage neamul tau, habar n-ai cine a fost Mircea cel Batran si ce a facut el, de Vlad Tepes poate stii cate ceva daca te-ai uitat la filme, insa daca te intreb de Iancu de Hunedoara ma intrebi daca nu a fost ruda cu Victor Slav sau cine stie la ce raspuns ma pot astepta… Poate doar Stefan cel Mare te-ar mai salva, desi cu siguranta nu stii in ce secol a domnit. N-are rost sa te mai intreb ce regimuri politice s-au perindat de-a lungul vremii sau ce reforme a luat Al. I Cuza.

E trist, pentru ca iata-te ajuns in pragul BAC-ului, unde ti cer fapte istorice, insotite de argumente personale, coerente…

Domnilor de la conducere, concetrati-va asupra unui program educational care sa urmareasca ca fiecare elev, dupa ce a terminat 12 clase, sa plece cu un bagaj de cunostinte elementar. Chestiile complicate nu atrag pe nimeni si se pare ca ne afundam in manuale cu texte greoaie, de neinteles pentru a ajunge, in final la…. nimic. Adica 0 cunostinte.

PS: Daca nu ma insel, titlul e un citat al lui Adrian Cioroianu, decan al Facultatii de Istorie al Universitatii Bucuresti, care prezinta pe TVR 2 o emisiune super interesanta, intitulata sugestiv: „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *