Inchirierea unei locuinte – sfaturi noi

certificat energetic obligatoriuDaca esti un cititor fidel al acestui blog, probabil stii deja ca inca nu am reusit sa imi cumpar o locuinta, drept pentru care stau in chirie de mai bine de 10 ani.

In tot acest timp, am oferit si aici pe blog, dar si oamenilor care m-au intrebat, sfaturi cu privire la inchirierea unei locuinte in conditii cat mai bune. Consider ca am suficienta experienta pentru a fi in masura sa dau cateva sfaturi.

Cum deja ne aflam in 2015, am zis ca ar fi indicat sa imi pastrez obiceiul de a veni cu alte cateva informatii utile, asa cum am facut-o pana acum in 2013 si 2014. Articolele respective le gasesti in arhiva acestui blog.

Atunci cand alegi sa inchiriezi o garsoniera, un apartament sau o casa, intreaba proprietarul daca iti poate oferi un exemplar de certificat energetic. Acest act face parte din documentele obligatorii care insotesc contractul de inchiriere. Este datoria actualului proprietar sa iti ofere informatii in acest sens. De altfel, contractul nu are nicio valoare si poate fi considerat nevalid daca nu este insotit de certificatul energetic, deci mare atentie atunci cand esti pe punctul de a bate palma pentru a preda avansul proprietarului.

De altfel, pe langa aspectul locuintei si confortul oferit de aceasta, un rol important pentru o alegere ca la carte il mai joaca si vecinii. Intereseaza-te de vecini: ce fel de oameni sunt, cu ce se ocupa, cat de toleranti sunt si asa mai departe. Cu siguranta nu doresti sa ai ca vecini niste persoane fara bun simt, care, cand ti-e somnul cel mai drag, te trezesc in ritm de muzica hip-hop.

Daca nu ai vecini, iarasi e rau pentru ca iarna vei plati ceva mai mult la caldura. In cazul in care nu te gandesti sa alegi o locuinta la parter, sa stii ca este foarte important ca apartamentul de dedesubt sa fie ocupat, adica sa locuiasca o familie in el. Daca nu fac economii, atunci parchetul tau nu va fi niciodata foarte rece si in concluzie, picioarele iti vor multumi pentru alegerea facuta. 🙂

O alta idee este sa iti cauti o locuinta cu balcon sau debara, deoarece de data asta ai chiar tu sansa sa faci economii consistente la consumul de energie electrica. Practic, la cat de reci sunt iernile in ultimii ani, poti sa-i spui „Adio!” frigiderului si sa muti tot ce gasesti in el, direct in balcon. Unde mai pui ca un frigider care functioneaza mereu degaja la randul lui aer rece? Deci faci economii si la consumul de caldura! Pe de alta parte, daca speli des, neaparat ai nevoie de un balcon unde sa iti usuci rufele fara sa faci umezeala si mucegai in casa.

Nu uita, este datoria proprietarului sa iti ofere acel certificat energetic, act care a devenit obligatoriu prin Legea 159/2013, atunci cand stabiliti sa faceti contract de inchiriere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *