Dependenta jocurilor pe calculator

In cadrul acestui articol vom dezbate un subiect controversat si in Romania in ultimii ani. Acesta este legat de efectele dependentei jocurilor pe calculator, care afecteaza in mod special populatia mai tanara, insa de acest risc nu sunt scutiti nici persoanele in varsta, desi am spune ca cele din urma au o oarecare experienta de viata si pot stapani cu succes unele lucruri. Ei bine, nu este asa, odata cu instalarea unui joc in calculator apare si riscul dependentei.

Inainte de toate trebuie sa facem diferenta intre jocurile educative si jocurile interzise de obicei persoanelor sub 16 ani, cu toate ca in zilele noastre acestea pot fi descarcate in mod ilegal de pe internet la distanta de cateva click-uri. La fel ca si jucariile educative pe care le cumparati de la magazine, jocurile educative sunt acelea care dezvolta mintea copilului, care il pun sa mediteze cateva momente asupra unei solutii. Aici se pot regasi diferite teste in care sunt tratate generalitati, dar si exercitii de calcul matematic. In coltul opus, mult mai promovate si cu un design deosebit de atragator, stau cele needucative si interzise in cele mai multe cazuri minorilor. Aici vorbim despre acele jocuri cu masini, cu lupte de strada sau chiar cu diferiti monstri si personaje de acest gen, care au un efect negativ atat in randul copiilor, cat si in randul tinerilor din ziua de azi. Pierderea calmului si a atentiei este doar unul dintre aceste efecte. In unele cazuri, dupa un timp indelungat petrecut in fata calculatorului, pentru cateva momente persoana respectiva nu mai poate face diferenta dintre lumea reala, in care traieste si cea din jocurile de acest gen. Probabil, de aceea ne lovim de tot mai multa superficialitate si dezgust din partea tinerilor in zilele noastre.

Efectele unei astfel de dependente in cazul copiilor: certuri si chiar altercatii cu parintii sau cu ceilalti copii, lipsa comunicarii cu cei din jur si rezultate nesatisfacatoare la scoala. In acest cazuri parintii sunt in masura sa ia unele decizii, cum ar fi mutarea biroului unde se afla calculator intr-un spatiu in care stau si ei (dormitor) pentru a supraveghea indeaproape ceea ce face copilul pe pc, stabilirea unor conditii cu privire la timpul petrecut in fata computerului. Daca problema persista consultati un psiholog si vedeti ce trebuie facut mai departe, lucru pe care il pot face oamenii de orice varsta care se confrunta cu problema respectiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *