Tipuri de anxietate. Cand dispare si cum o gestionam? Totul despre panica

Ce este anxietatea?

Anxietatea este o emoție care poate fi clasificată ca o stare fizică, mentală sau emoțională temporară de disconfort. De obicei este declanșat de teama evenimentelor viitoare care sunt descrise ca fiind periculoase sau amenințătoare.

Cauzele anxietății variază, dar poate fi cauzată de factori ereditari, evenimente traumatice, abuz de droguri și depresie. Tulburările de anxietate se caracterizează prin sentimente de reținere intensă și teroare sau panică fără nicio cauză identificabilă. Mulți oameni nu recunosc simptomele pentru ceea ce sunt, deoarece este ușor să le confundeți cu alte emoții, cum ar fi stresul sau tristețea.

Poate lua multe forme, cum ar fi tulburarea de anxietate generalizată (GAD), tulburarea de anxietate socială (SAD), tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD).

Anxietatea este o emoție caracterizată prin sentimente de tensiune, de înțelegere și, uneori, de îngrijorare. Anxietatea este un sentiment de neliniște, cum ar fi îngrijorarea sau frica, care poate fi ușoară sau severă. Anxietatea ușoară ne poate ajuta să facem față anumitor sarcini sau evenimente care altfel ar fi prea dificile sau incomode. Anxietatea severă poate interfera cu activitățile zilnice și poate necesita tratament.

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente boli mintale din Statele Unite, afectând 18% dintre adulți la un moment dat în viața lor. Anxietatea nu trebuie confundată cu nervozitatea sau panica. Nervozitatea și panica sunt de obicei reacții pe termen scurt, în timp ce anxietatea este de obicei mai pe termen lung.

Persoanele care suferă de anxietate s-ar putea să se îngrijoreze de lucruri care s-ar putea să nu se întâmple niciodată. De asemenea, pot prezenta simptome fizice precum dificultăți de respirație și palpitații cardiace.

Anxietatea poate interfera cu viața de zi cu zi în mai multe moduri, inclusiv împiedicând oamenii să îndeplinească sarcini pe care trebuie să le îndeplinească (inclusiv munca) și îngreunându-le somnul noaptea. Ca urmare, anxietatea poate avea un impact mare asupra calității vietii.

Ce simptome are anxietatea?

Anxietatea este un sentiment de îngrijorare sau frică care determină corpul să reacționeze negativ. Poate fi dificil să identifici anxietatea în sine, dar există multe modalități prin care o poți recunoaște la alții.

Unul dintre simptomele anxietății este dacă cineva are gânduri obsesive despre un eveniment care i se întâmplă sau urmeaza sa i se întâmple. S-ar putea să petreacă ore întregi deliberând despre ceva care s-a întâmplat deja și devine anxios când se gândesc că se va întâmpla din nou. Un alt simptom este îngrijorarea excesivă cu privire la sarcinile de zi cu zi, cum ar fi munca, școala, banii, relațiile și așa mai departe.

Anxietatea este o tulburare de sănătate mintală caracterizată prin sentimente de îngrijorare sau frică. Aceste sentimente pot fi atât de puternice încât interferează cu viața de zi cu zi. Anxietatea poate provoca un atac de panică, care este un moment de frică intensă și simptome fizice, cum ar fi tremurături, respirație rapidă și palpitații cardiace.

Tulburare de anxietate socială – o persoană cu această tulburare poate fi incomodă în situații sociale, deoarece îi este frică să nu fie judecată sau jenată sau se poate îngrijora să ofenseze pe alții sau să fie respinsă din conversații.

Tulburare de anxietate generalizată – unii oameni au îngrijorări constante cu privire la circumstanțele vieții de zi cu zi, cum ar fi slujba, finanțele, sănătatea etc., chiar și atunci când nu există motive să vă faceți griji cu privire la aceste lucruri. Acest tip durează de obicei șase luni sau mai mult înainte de a se îmbunătăți.

Anxietatea poate fi un răspuns normal la o situație stresantă. Este un mod prin care corpul se pregătește pentru a face față unui potențial pericol sau amenințare. Dar când devine extremă și durează dincolo de perioada de stres, poate deveni o tulburare de anxietate care necesită ajutor profesional de la un medic sau psiholog.

Simptomele anxietății includ: dureri în piept, dificultăți de respirație, teamă că se va întâmpla ceva teribil, greață, senzație de detașare de realitate și gânduri despre moarte.

Cauze pentru care apare anxietatea

Această secțiune va acoperi ce cauzează anxietatea, cum să facă față acesteia, diferitele tipuri de tulburări de anxietate și cum să afli dacă cineva are o tulburare de anxietate.

Cu toții am mai avut momente de anxietate. Dar pentru mulți oameni, aceste sentimente sunt mai intense și mai frecvente decât ar trebui să fie. Anxietatea este un răspuns natural la stres sau pericol. Este modul în care o persoană își spune că pericolul este aproape, astfel încât să poată lua măsuri pentru a se îndepărta de situație sau pentru a se pregăti pentru aceasta.

Anxietatea poate fi cauzată de numeroși factori, care variază de la boli fizice la suferință emoțională. Cauza exactă a anxietății variază în funcție de individ, dar este adesea declanșată de evenimente stresante din viață, cum ar fi divorțul, moartea unei persoane dragi sau probleme financiare.

Unii oameni sunt mai susceptibili la anxietate decât alții și unii au anxietate pe care nu o pot explica. Studiul arată că există o legătură între anxietate și gene. Acest lucru se datorează faptului că unii oameni au gene care îi fac în mod natural mai anxioși decât alții.

Există mulți factori care contribuie la dezvoltarea anxietății, inclusiv genetică. Factorii de risc pentru dezvoltarea unei tulburări de anxietate includ antecedente familiale de boli mintale, antecedente de abuz și trăirea într-un mediu disfuncțional.

Anxietatea este, de asemenea, probabil să se dezvolte din acumularea de stres în timp. În unele cazuri, evenimentele din viață pot avea un efect direct asupra șanselor unui individ de a dezvolta anxietate.

Debutul este de obicei gradual și de multe ori rămâne nediagnosticat sau netratat de ani de zile, deoarece de multe ori nu prezintă simptome fizice. În unele cazuri, se poate datora consumului anumitor medicamente, cum ar fi canabisul sau antidepresivele triciclice, care pot declanșa atacuri de panică la unii oameni.

Tipuri de anxietate

Tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente boli mintale din Statele Unite. În această secțiune, vom analiza tipurile de anxietate, precum și simptomele și cauzele acestora.

  • Tulburare de anxietate generalizată: tulburarea de anxietate generalizată este frica cronică și neîncetată care se intensifică în timp.
  • Tulburare de panică: tulburarea de panică se caracterizează prin atacuri de panică bruste, neașteptate, care pot include o serie de simptome fizice, inclusiv dureri în piept, palpitații cardiace, dificultăți de respirație, dificultăți de înghițire si amețeli.
  • Tulburare de anxietate socială: frica de a fi urmăriți și judecați de alții provoacă tulburări de anxietate socială. Persoanele cu această tulburare au adesea dificultăți în a sta în preajma altor persoane și pot prezenta tremurături și frisoane atunci când intră într-o mulțime mare sau cântă în locuri publice, cum ar fi teatre sau auditorium.

Există multe tipuri diferite de tulburări de anxietate. Acestea pot fi clasificate după cum urmează:

  • Anxietate socială.
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC).
  • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD).
  • Tulburare de anxietate generalizată (GAD).
  • Atacuri de panică și tulburare de panică.
  • Fobie specifică și fobie socială.

Anxietatea este o stare emoțională neplăcută. Anxietatea are adesea simptome fizice, cum ar fi bătăile rapide ale inimii și senzația de amețeală. Când avem anxietate, corpul nostru eliberează adrenalină și cortizol, ceea ce determină organismul să producă substanțe chimice care ne fac să ne simțim amenințați și stresați. Mulți oameni au anxietate la un moment dat sau altul, dar poate fi și o afecțiune cronică care durează mulți ani.

Cum gestionăm anxietatea si panica?

Complexitatea, imprevizibilitatea și frecvența factorilor de stres din lumea modernă pot crea o tulburare de anxietate sau panică. Anxietatea poate fi cauzată de o serie de factori. Ar putea fi din cauza unor factori externi, cum ar fi factorii de stres legati de muncă, evenimente legate de sănătate sau probleme personale.

Cel mai bun mod de a gestiona aceste tulburări este de a învăța cum să le abordați în moduri sănătoase și realiste. Trebuie să ne concentrăm pe înțelegerea factorilor declanșatori și să le evităm atunci când este posibil. Dar acest lucru nu este întotdeauna posibil, așa că trebuie să dezvoltăm mecanisme sănătoase de coping pentru momentul în care apar.

Anxietatea este un sentiment de nervozitate sau frică. Tulburarea de panică este o afecțiune de sănătate mintală care implică atacuri de panică recurente, neașteptate și un sentiment constant de teamă.

Există multe tratamente diferite pentru anxietate și panică, inclusiv medicamente pentru anxietate, terapie comportamentală cognitivă, terapie mindfulness și terapie EMDR. Scopul tratamentului pentru anxietate sau panică este de a reduce simptomele pentru a îmbunătăți calitatea vieții persoanei.

Anxietatea și panica sunt cele mai frecvente probleme de sănătate mintală din lume. Ele pot afecta persoanele de orice vârstă și de orice gen. Este important să înțelegeți ce cauzează anxietate și atacuri de panică. Este o situație, o persoană sau ceva? Tehnicile utile pentru gestionarea acestor probleme de sănătate mintală includ: tehnici de respirație, meditație și atenție, yoga, jurnalizare și somn suficient.

Practica respiratie in anxietate

Anxietatea se manifestă în diferite moduri, cum ar fi ritmul cardiac crescut și dificultăți de respirație, astfel încât practicarea respirației este primul pas pentru a o depăși.

Practicați respirația în perioadele de anxietate ridicată, deoarece vă va ajuta să vă reglați ritmul cardiac și să respirați mai ușor. Acest lucru ar trebui făcut în timpul sau înainte de o situație stresantă, cum ar fi susținerea unui discurs sau susținerea unui examen.

Ai fost vreodată într-o situație în care ești stresat și nu știi ce să faci? Începe cu senzația de anxietate. Și poate fi dificil să ieși din ea. În acest ghid, vom explora tehnicile de respirație pentru ameliorarea anxietății. În secțiunea următoare, vom explora unele dintre cele mai frecvente tipuri de exerciții de respirație pentru ameliorarea stresului.

Primul tip se numește respirație profundă sau respirație abdominală. Aceasta este o formă de respirație diafragmatică sau abdominală care folosește plămânii pentru a absorbi cât mai mult aer înainte de a expira încet și complet cu control. Al doilea tip se numește respirație calmantă, care se concentrează ușor pe încetinirea ritmului respirației și recâștigarea controlului asupra emoțiilor.

Exercițiile de respirație sunt o modalitate excelentă de a reduce anxietatea. Acest lucru se face concentrându-se pe respirația cuiva și urmând-o până când aceasta a încetinit. Când oamenii sunt anxioși, au tendința de a respira mai repede și superficial, ceea ce poate duce la hiperventilație. Exercițiile de respirație îi ajută pe oameni să-și regleze respirația la normal.

Există multe tehnici de respirație pe care oamenii le pot folosi pentru reducerea nivelului de anxietate. Unele dintre ele sunt simple, în timp ce altele ar putea avea nevoie de mai multă muncă sau se pot concentra asupra nevoilor specifice ale persoanei.

Scapa singur de anxietate

A avea anxietate este o problemă obișnuită. Nu este ușor să scapi de ea singur, dar există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te ajuta.

În primul rând, încercați să găsiți o modalitate de a lua o pauză de la gândurile și grijile care vă fac să vă faceți anxietate. Uneori, doar să te îndepărtezi puțin de lucruri te poate ajuta să începi să te simți mai puțin anxios sau stresat. Acest lucru ar putea însemna să faceți o scurtă plimbare afară, să mergeți cu mașina sau să faceți orice altceva care vă va scăpa de ceea ce vă stresează.

În al doilea rând, încercați să vă simțiți confortabil cu situația care vă face să vă faceți anxietate. Acest lucru ar putea însemna să vorbești cu cineva despre ce se întâmplă sau să afli mai multe despre asta, astfel încât să nu mai pară la fel de înfricoșător.

Există multe modalități de a ameliora anxietatea. Unii oameni o fac practicând yoga, în timp ce alții preferă să asculte muzică calmantă. O modalitate simplă de a reduce anxietatea este să stai într-o cameră cu luminile stinse și să te concentrezi asupra tehnicilor de respirație.

Acest lucru se datorează faptului că anxietatea vă poate face să vă simțiți neliniștiți și tremurători, ceea ce va fi atenuat prin încetinirea respirației. De asemenea, puteți încerca meditația care va ajuta la scăderea excitării fizice. Acesta încetinește ritmul cardiac, temperatura corpului și nivelul tensiunii arteriale, făcându-te să te simți calm și relaxat.

Importanta medicului in cazul anxietatii generalizate

Medicii sunt de obicei prima persoană care te consulta atunci când vine vorba de anxietate. Știu cum poate afecta această anxietate o persoană și știu, de asemenea, cel mai bun mod de a o trata.

Unele dintre tratamentele obișnuite pe care medicul le-ar putea recomanda pentru anxietatea generalizată sunt: terapia cognitivă a comportamentului, psihoterapia și antidepresivele. Acest tip de anxietate se poate dezvolta cu ușurință într-o stare clinică, motiv pentru care opinia medicului este importantă în diagnosticarea anxietății generalizate.

Un medic este important pentru anxietatea generalizată, deoarece este considerată o boală. Medicul se va asigura că persoana se îmbunătățește și nu se înrăutățește. Un medic poate ajuta cu anxietatea generalizată prin prescrierea de medicamente, prescrierea terapiei și oferirea de soluții posibile la problemă.

Medicii joacă un rol cheie în diagnosticul și tratamentul tulburărilor de anxietate. Tulburarea de anxietate generalizată se caracterizează prin îngrijorare și tensiune cronică, excesivă, care nu este legată de niciun obiect sau situație anume. Diagnosticul tulburării de anxietate generalizată se face atunci când simptomele sunt prezente mai mult de șase luni.

Un medic poate diagnostica tulburarea de anxietate generalizată pe baza evaluării simptomelor pacientului, a istoricului medical și a examinării stării mentale. Medicul va întreba despre impactul simptomelor asupra funcționării de zi cu zi, inclusiv relațiile sociale și performanța profesională, pentru a evalua cât de mult afectează viața pacientului.

Medicii folosesc metode de examen fizic, cum ar fi ascultarea ritmului cardiac, verificarea tensiunii arteriale, măsurarea nivelului de oxigen din sânge cu un oximetru din sânge, examinarea modelului de respirație cu un stetoscop si in final decid ce tratatent trebuie sa urmeze respectivul pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *