Fernando Magellan si fascinanta sa calatorie in jurul lumii ep. 3

Iata ca a venit momentul si celei de-a treia parti despre fascinanta calatorie in jurul lumii a exploratorului Fernando Magellan. Lectura placuta!

Dupa stramtoarea Magellan, echipajul condus de marele navigator ajunge in insula numita azi Guam. Se opresc aici pentru a-si reface proviziile de mancare si apa. Dupa aceea, cele trei corabii se indreapta catre Filipine si acosteaza pe insula Cebu.

Aici Magellan se bucura de simpatia bastinasilor si de aceea se imprieteneste foarte rapid cu acestia. De asemenea, see hotaraste sa-i crestineze in masa.

La un moment dat, bastinasii din insula Cebu intra in conflict cu cei din insula Mactan. Magellan s-a hotarat sa conduca lupta celor din Cebu, mizand pe faptul ca armele de care dispunea erau net superioare.

Bastinasii din Mactan erau insa razboinici vestiti, iar el fusese avertizat de pericolul la care se expunea daca intervine in lupa impotriva acestora. Cu toate acestea, Magellan participa la lupta. Aici, el este grav ranit fiind lovit de o lance, iar in cele din urma e decapitat.

Deci iata ca Magellan nu mai reuseste sa ajunga pe taramul mirodeniilor. Intre timp, dispare inca o corabie iar celelalte doua ramase acosteaza in insula Moluce. La sfarsitul calatoriei, in septembrie 1521 numai o singura corabie se intorcea in Spania, fiind incarcata cu condimente si mirodenii.

E vorba de corabia Victoria, care avea un echipaj de numai optsprezece oameni. Asa se sfarsea cea dintai calatorie din jurul lumii: desi indraznetul navigator Magellan nu a reusit sa-si vada visul cu ochii, totusi expeditia condusa de el a demonstrat pentru prima data ca pamantul nu este drept, ci este rotund.

Cu alte cuvinte, in urma acestei calatorii in jurul pamantului s-a schimbat in mod radical conceptia referitoare la cat de mare este lumea.

Se poate afirma pe drept cuvant ca aceasta expeditie este una dintre cele mai marcante de acest gen, avand in vedere, de pilda, si faptul ca in acea perioada Biserica Romano-Catolica era impotriva teoriei cum ca pamantul ar fi rotund, ei considerand aceasta o mare erezie.

Leave a Reply