Toxinfectia alimentara la copii

Toxinfectia alimentara, cunoscuta ca si intoxicatie alimentara, este afectiunea rezultata in urma consumului de alimente contaminate cu virusuri, bacterii sau paraziti. Printre modalitatile de contaminare se numara: contaminarea alimentelor cu agenti patogeni in cursul prepararii lor si contaminarea alimentelor preparate deja, dar mentinute in conditii necorespunzatoare de igiena.

Unele alimente au un grad crescut de contaminare. Aici intra carnea insuficient preparata termic, unele produse lactate, fructele de mare crude. Toxinfectia alimentara poate sa apara frecvent si in cazul consumului de fructe si legume nespalate, mai ales daca acestea au fost stropite cu substante nocive.

Dintre agentii cauzali bacterieni, cei mai frecventi sunt: Salmonella, E. coli si Stafilococul auriu. Cele mai grave intoxicatii alimentare sunt cele date de Salmonella, iar in acest caz se impune spitalizarea de urgenta. Printre parazitii cauzali, se numara Giardia, Trichinella sau Taenia Solium.

Toxinfectiile alimentare pot aparea si in urma consumarii de peste, aici fiind implicata toxina botulinica. Cazuri severe apar si in cazul ingerarii unor ciuperci otravitoare. De asemenea, apa care contine mercur, prin ingerare, poate sa duca la declansarea unor toxinfectii alimentare. Unele pesticide si plumburi pot fi cauza aceleiasi afectiuni.

Gravitatea bolii este diferita la copil fata de adult, datorita complicatiilor care pot aparea ca urmare a deshidratarii. Totodata, tabloul clinic variaza si el in functie de agentul cauzal.

Simptomul caracteristic este diareea, urmata de varsaturi, dureri abdominale, uneori febra si astenie. In unele cazuri grave, apare sange in scaun, fiind afectate unele organe ca rinichi, ficat sau chiar sistemul nervos.

O forma grava de diaree si deshidratare puternica se intalneste in toxinfectia alimentara cu Salmonella. De aceea, se impune spitalizarea imediata si urmarirea gradului de deshidratare.

Mare atentie trebuie sa acordati in cazul sugarilor cu varsaturi mai mult de 4 ore. Daca medicul sesizeaza semne de deshidratare severa la nivelul fontanelelor craniene ori lipsa urinii pe o perioada mai mare de cateva ore, se vor lua masuri urgente de urmarire si tratament.

De asemenea, la fel de periculoasa este si toxinfectia alimentara cu E. coli, care poate da complicatii la nivelul rinichilor. Pentru a nu o confunda cu gastroenterita, parintii trebuie sa se adreseze de urgenta medicului specialist, care va vedea copilul si va pune diagnosticul corect.

In cazul in care copilul varsa, este indicata evitarea alimentatiei solide cel putin 24 de ore. Pentru a nu inhala lichidul de varsatura in plamani, copilul se va aseza intr-o pozitie speciala. Acesta trebuie sa stea intins pe burta. Deoarece prin diaree si varsaturi se produce fenomenul de deshidratare, o masura foarte importanta este si hidratarea adecvata a copilului. El trebuie sa manance des si putin. Uneori, se poate administra cu succes ceaiul de menta sau zeama de orez impotriva diareei.

In tratamentul impotriva deshidratarii, se administreaza saruri cu electroliti, incepand cu cantitati mici si crescand treptat doza. Cand copilul isi va recapata apetitul, i se pot da in cantitati mici covrigi, orez, paine prajita. Alimentele grase sau prajite sunt contraindicate! Atunci cand copilul isi va reveni, poate, de asemenea, sa consume fructe sau legume coapte.

In unele cazuri, medicul poate sa prescrie antibiotice sau antiparazitare.

Foarte importante sunt masurile de prevenire a toxinfectiilor alimentare. Deoarece cei mici sunt cel mai des predispusi la aceasta boala, ei trebuie sa se spele de fiecare data pe maini, inainte de mese si dupa folosirea toaletei. De asemenea, trebuie instruiti sa spele fructele si legumele inainte de a le consuma.

Preparea alimentelor trebuie sa se realizeze cu cateva ore inainte de consumul lor, mai ales daca nu exista conditii adecvate pentru a le pastra. Se impune sa fim foarte atenti atunci cand pregatim carnea. Atunci cand cumparam oua din supermarket, ele trebuie sa fie proaspete si sa nu prezinte fisuri. De asemenea, parintii trebuie sa evite mezelurilor in alimentatia copiilor, deoarece acestea au un mare risc de contaminare. Mare atentie se va acorda la cumpararea pestelui, care necesita o preparare foarte corecta. Orice tip de carne se pastreaza in congelator si se va gati imediat dupa decongelare. Atunci cand mergeti la cumparaturi, fiti foarte atenti la data expirarii, care trebuie sa fie prezenta obligatoriu pe ambalajul fiecarui produs.

O alta masura de precautie impotriva toxinfectiilor alimentare este evitarea contactului alimentelor cu insectele, deoarece acestea din urma sunt un important vector de transmitere.

O atentie sporita se va acorda si apei potabile, care nu trebuie sa prezinte impuritati sau culori ciudate. De asemenea, evitati vanzatorii ambulanti de oua si alte produse care trebuie pastrate in conditii optime. In cazul copiilor, se va incerca evitarea produselor de la fast-food si consumul cat mai mic al sucurilor care se gasesc in comert.

Cei mici trebuie supravegheati in permanenta pentru a nu veni in contact cu alimentele ce pot provoca toxinfectii alimentare.

La urmatoarea vizita la medicul de familie, interesati-va si de alte masuri profilactice pentru a sta cat mai departe de pericolele unei astfel de afectiuni! In cazul in care suspicionati o toxinfectie alimentara, adresati-va de urgenta medicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *