Vrei o sanatate de fier? Include aceste 2 vitamine in masa de zi cu zi

Un sistem imunitar rezistent, o sanatate de fier, asa cum ne place noua adeseori sa spunem, se obtine in timp daca includem aceste doua vitamine in mesele cotidiene, de zi cu zi. Atentie, excesul poate avea implicatii nefavorabile pentru sanatatea ta!

Vitamina C

Vitamina C se afla in fruntea alimentelor care stimuleaza sistemul imunitar din mai multe motive. Cele mai multe studii au fost efectuate in legatura cu capacitatea de stimulare a imunitatii de catre aceasta vitamina.

In primul rand, producerea stimulentelor de vitamina C nu este una foarte costisitoare. Pe de alta parte, aceasta vitamina este disponibila in mod natural in multe fructe si legume.

Vitamina C stimuleaza sistemul imunitar prin cresterea celulelor albe si a anticorpilor. De asemenea, aceasta vitamina creste nivelul de interferon, un anticorp care previne patrunderea virusilor in celule.

Vitamina C reduce riscul bolilor cardiovasculare prin cresterea asa-numitului „colesterol bun”, HDL colesterol.

Nu in ultimul rand, la persoanele care au diete bogate in vitamina C, riscul de aparitie a cancerului de colon, a prostatei sau a cancerului de san e mult mai mic.

Nu trebuie sa consumi cantitati mari de vitamina C pentru a stimula sistemul imunitar. Se pare ca aproximativ 200 mg (miligrame) de vitamina C pe zi este cantitatea suficienta, recomandata de specialisti si se poate procura mancand cel putin 6 portii de legume sa fructe in fiecare zi.

Vitamina E

Vitamina E are capacitatea de a stimula sistemul imunitar, dar nu in masura care o face vitamina C. Este totusi un important factor antioxidant, aceasta vitamina stimuland si producerea de „celule ucigase”, care distrug microbii si celulele canceroase.

Vitamina E stimuleaza producerea de celule B, celule imune care produc anticorpi ce distrug bacteriile.

Suplimentarea cu vitamina E poate, de asemenea, impiedica declinul raspunsului imun, care apare in cursul imbatranirii. Vitamina E e implicata in scaderea bolii cardiovasculare.

Nu este greu sa obtii 30-50 mg (miligrame) de vitamina E de la o dieta bogata in seminte, uleiuri vegetale si cereale, dar pentru cei mai multi oameni este dificil sa consumi 60 mg/zi in mod constant numai prin dieta. De aceea, pentru a obtine o cantitate suficienta de vitamina E care sa stimuleze sistemul imunitar, e indicat sa consumi suplimente alimentare.

In functie de stilul tau de viata, ai nevoie de 100-400 mg/zi din aceasta vitamina. Atentie, cei care fumeaza sau consuma cantitati mari de bauturi alcoolice au nevoie de doze sensibil mai mari.

Leave a Reply