SEO: Despre backlink-uri si nu numai

Mai sunt cateva luni pana la finalul acestui an, asa ca imi permit sa expun cateva constatari asupra a ceea ce a insemnat SEO in 2014 atat pentru cei care lucreaza in domeniu, cat si pentru companiile sau clientii care au apelat pana acum la serviciile unor experti SEO.

Pot spune pe buna dreptate ca acest an a fost unul bazat pe experimente, avand in vedere multitudinea de actualizari venite din partea celui mai important motor de cautare in acest moment in Romania: Google. Am incercat si eu mai multe experimente, unele reusite, altele demne de nementionat. Din cate am observat, in acest an au disparut o multime de site-uri care aveau ca sursa de venit marketing-ul afiliat. Cele mai multe dintre ele au fost penalizate de catre Google. Mentionez ca vorbesc de site-uri cu continut original, dat fiind faptul ca preluarea feed-ului unui magazin atrage de cele mai multe ori o penalizare rapida (sau o clasare proasta inca de la lansarea unui astfel de site) din partea motorului de cautare si asta inca de pe la finalul lui 2012.

De altfel, au disparut o mare parte din sursele gratuite de unde puteai obtine un backlink. Directoarele web nu mai sunt privite de mult timp cu ochi bune de catre gigant, insa se pare ca aceeasi soarta o au si directoarele de articole, din pacate. Multi dintre webmasteri s-au trezit cu mesaje de avertizare pentru link-uri artificiale. Pe partea asta, au mai ramas doar blogurile care accepta comentarii dofollow, dar si acolo atentia trebuie sporita, deoarece un astfel de blog se poate transforma si el in scurt timp intr-o ferma de link-uri daca bloggerul neglijeaza aspectul calitatii comentariilor si da mana libera micilor spammeri sa faca exact ce vor.

In concluzie, devine din ce in ce mai greu sa urci sau sa ramai pe pozitii bune. Un singur link pus gresit pe un site penalizat te poate afecta, asa ca si frica webmasterilor a crescut, iar atentia trebuie sa fie mereu marita.

Totusi, consider in continuare ca backlink-urile de pe site-uri cu autoritate (Page Rank >5), care trimit putine link-uri, te pot propulsa frumos pe pozitii stabile. Cei care pot face rost de astfel de backlink-uri se bucura in continuare de trafic si implicit de vanzari pentru site-urile pe care le promoveaza. Desi a fost la un moment dat zarva ca mentiunile, link-urile si prezenta in Social Media te ajuta la SEO, pana una, alta, putine backlink-uri de o calitate sporita fac legea, cum s-ar spune! Factorul social si alte astfel de gogosi ramana la stadiul de… gogosi pana la urma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *