Nike, o poveste de succes inca de la inceput

Philip Knight, fondatorul companiei Nike, s-a nascut in anul 1938 in orasul Portland, statul Oregon. El a fost pasionat de atletism inca din copilarie. Cand era elev la colegiul participa la curse pe distante de o mila, iar mai tarziu a indragit maratonul.

In 1958 Knight a absolvit Universitatea din Oregon si si-a luat diploma in contabilitate. In timpul facultatii a practicat atletismul si a avut o buna relatie cu Bill Bowerman, care ii era atrenor.

Din discutiile pe care le-a avut cu Bill Bowerman, Philip Knight si-a dat seama ca pe piata americana era nevoie de pantofi de sport de o calitate mai buna.

El a pornit de la aceasta idee atunci cand a schitat un plan de afaceri pentru o intreprindere mica. Era perioada in care se afla la Stanford si urma un NBA.

Profesorul sau i-a apreciat ideea, dar nu a considerat-o extraordinara. Dupa terminarea studiilor, in anul 1962 Philip a plecat intr-o calatorie in Japonia. Aici a participat la un interviu cu reprezentantii unei companii de pantofi sport, numita Onitsuka Tiger. Philip Knight s-a recomandat aici ca reprezentantul unei companii americane, Blue Ribbon Sports, care ar fi interesata de livrarea in America a produselor companiei japoneze.

Dupa ce s-a intors in SUA, Knight a solicitat companiei Tiger prima comanda de 200 de pantofi sport. Dupa aceea, s-a asociat cu Bill Bowerman iar fiecare a participat in cele din urma cu 500 dolari.

Cei doi au vandut in 1964 aproximativ 1300 de perechi de pantofi sport si au obtinut un venit de 8.000 dolari.

Dupa un an, veniturile din vanzari au crescut la circa 20.000 de dolari, iar Jeff Johnson a devenit primul angajat. Nike, numele de marca al firmei a fost inventat de acest angajat, in anul 1971. Se pare ca el s-a inspirat din mitologia greaca, unde „nike” reprezenta zeita victoriei.

Va urma… in partea a doua vei putea citi alte informatii la fel de interesante despre aceasta celebra companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *