Danemarca, tara unde economia se prezinta la standarde inalte si astazi

Danemarca a fost declarata cea mai fericita tara de pe glob. Aceasta tara se caracterizeaza printr-o economie prospera si libera.

In acelasi timp, este etichetata drept cea mai putin corupta tara. In anul 20018, Forumul Economic Mondial a confirmat ca economia acestei tari era cea mai competitiva din lume.

Banca Mondiala a apreciat ca Danemarca detine una dintre cele mai libere piete ale muncii la nivelul continentului european.

De asemenea, tot Banca Mondiala considera ca Danemarca e tara europeana in care poti face cel mai usor afaceri. In aceasta tara poti infiinta o societate intr-un timp foarte scurt. In plus, costurile legate de infiintarea unei societati sunt destul de mici.

Persoanele cu studii superioare reprezinta un procent considerabil din totalul fortei de munca din aceasta tara. Sub acest aspect, Danemarca ocupa locul patru in lume.

Dupa declaratiile Fondului Monetar International Danemarca se remarca prin cel mai mare salariu minim pe economie din intreaga lume.

Coroana daneza este moneda nationala a Danemarcei. Cursul coroanei daneze este fix in raport cu moneda europeana.

In Danemarca, peste 75% din danezi au sustinut liberalizarea comertului. In ceea ce priveste exporturile pe cap de locuitor, Danemarca detine locul noua in lume.

Aceasta tara exporta intr-o proportie de peste 70% produse industriale. Peste 18% din exporturile daneze sunt reprezentate de produsele agricole, iar dintre acestea carnea si produsele din carne sunt in proportie de peste 5%.

De asemenea, aceasta tara este si un important exportator de energie. Danemarca detine in Marea Nordului importante resurse de gaze naturale si de petrol.

In 2009 productia de petrol se ridica la peste 250.000 de barili pe zi. Carbunii reprezinta ponderea cea mai mare in producerea de electricitate.

Turbinele eoliene furnizeaza peste 25% din electricitate. Danemarca detine locul fruntas atunci cand vine vorba de producerea de energie eoliana.

Pe planul sistemului de educatie, Danemarca se remarca prin lipsa taxelor de scolarizare. Altfel spus, atat studiile primare, secundare, dar si cele superioare sunt gratuite in aceasta tara.

Studentii cu varsta de peste 18 ani pot solicita, daca este cazul, un ajutor social pentru studenti.

Alaturi de alte trei tari din lume, Danemarca ocupa locul intai in ceea ce priveste cifra Indicelui Educatie.

Leave a Reply