Bine de stiut atunci cand vrei sa inchiriezi o garsoniera

Dupa cum probabil stii deja, stau in chirie de mai bine de 10 ani si pe buna dreptate trebuie sa recunosc ca m-am gandit de multe ori sa-mi cumpar o locuinta a mea, unde sa nu mai platesc decat impozitul la stat, si nu chiria in fiecare luna unui proprietar.

Desi am mai scris aici pe blog sfaturi cu privire la ce ar trebui sa fii atent atunci cand vrei sa inchiriezi o locuinta, ma vad nevoit sa vin cu un articol nou, care sa trateze lururi care la prima vedere par neinsemnate, insa de fapt, ele sunt foarte importante daca te gandesti sa stai in noua ta casa un timp mai indelungat.

De cand cu criza financiara, romanii nu mai cauta sa inchirieze un apartament mare si spatios, ci mai degraba cauta inchirieri garsoniere, deoarece acestea din urma aduc si niste costuri mai mici per total la intretinere.

Odata cu costurile mai scazute, vine insa si o prima problema: in general, in blocurile de garsoniere locuiesc chiriasi sezonieri, chiriasi care in mare parte fac galagie si nu ii prea intereseaza daca ii deranjeaza pe ceilalti deoarece stiu ca nu vor sta toata viata acolo.

Imagineaza-ti cat de tare e sa ai vecini deasupra si dedesubt niste echipe de muncitori in constructii pe santier. Nu, nu ma refer la faptul ca intr-adevar, ai pe cine chema ca sa-ti repare o teava atunci cand ea se sparge, ci la faptul ca, de obicei, aceste persoane sunt galagioase, invatate cu zgomotul, muzica, berea, etc. La fel si daca ar fi studenti. De aceea, consider ca e mult mai ok sa ai vecini niste batrani sau o familie cu copii de 15-18 ani, bineinteles, daca tii la linistea ta.

De altfel, daca planuiesti sa te muti dintr-un apartament intr-o garsoniera, printre primele lucruri care o sa-ti lipseasca se numara si balconul. Majoritatea blocurilor de garsoniere nu au balcon, ceea ce pentru mine reprezinta un mare neajuns. Prefer sa imi usuc hainele pe balcon si nu in baie din conditii lesne de inteles. Unde mai pui ca faci si economie de spatiu daca ai, spre exemplu, centrala montata tot in balcon? Sau macar masina de spalat?

Si daca tanjesti dupa spatiu, atunci cauta-ti, dom’le, o garsoniera cu balcon si debara. 🙂 Debaraua o poti folosi pentru a-ti depozita colectia de adidasi sau pentru a depozita mancare pe timpul iernii.

Si ca ultime doua sfaturi: nu alege niciodata o garsoniera orientata spre nord, deoarece n-o sa vezi prea des razele soarelui batandu-ti in geam si nu fa prostia sa locuiesti intr-o locuinta cu multi pereti exteriori daca esti o persoana mai friguroasa.

Si daca in continuare o garsoniera ti se pare limitata din multe puncte de vedere, poate ar fi mai bine sa mergi la niste agentii imobiliare sa vezi ce apartamente de vanzare se regasesc acum in oferta lor. Faci o investitie mai mare, dar macar stii o treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *