Probleme de sanatate explicate pe larg: gastrita

Gastrita se defineste ca inflamarea mucoasei gastrice. Gastrita poate fi acuta sau cronica. Incidenta gastritei acute este mai mica si de obicei se remite fara tratament.

De remarcat ca in gastrita acuta de cele mai multe ori durerile lipsesc sau sunt minore. Cauza majora a gastritei se pare ca e stresul psihosocial, aceasta afectiune fiind mai frecventa la persoanele care prezinta o lipsa de incredere in propria persoana.

Factorii incriminati in producerea gastritei acute:

consumul de alcool in excese si infectia cu helicobacter pylori, arsuri cu unii acizi / unele medicamente analgezice pot produce gastrita / unele virusuri pot provoca gastrita acuta / intoxicatiile alimentare sunt incriminate si ele in producerea gastritei acute / unele operatii complicate pot determina gastrita.

In ultimul timp auzim vorbindu-se frecvent despre gastrita produsa de agentul patogen helicobacter pylori care supravietuieste sucului gastric.

Gastrita cronica poate fi de tip A si de tip B.

Cea de tip A este o boala autoimuna, adica se formeaza autoanticorpi impotriva celulelor parietale care produc acidul clorhidric. Acesti autoanticorpi impiedica asimilarea vitaminei B12, producandu-se anemie.

In acest tip de gastrita scade cantitatea de acid clorhidric. Incidenta acestei forme este relativ scazuta, dar poate fi un factor favorizant al cancerului gastric.

Gastrita de tip B este produsa in cea mai mare parte de o bacterie numita helicobacter pylori. Se estimeaza ca mai mult de 50% din locuitorii planetei sunt purtatorii acestui agent.

Enzimele produse de aceasta bacterie distrug celulele parietale ale mucoasei gastrice. Acest tip de gastrita se trateaza cu antibiotice.

Gastrita de tip C se intalneste ca frecventa in proportie de 10%. Ea este urmare a tratamentului de aspirina sau medicamente antireumatice, care favorizeaza patrunderea bilei in stomac si care ataca stratul de celule parietale.

Gastrita acuta daca este produsa de un consum exagerat de alcool se indica reducerea acestui consum pe cat mai mult posibil, mucoasa gastrica revenindu-si, iar gastrita vindecandu-se.

Daca gastrita este produsa de medicamente antireumatice, atunci ea se trateaza daca administram substante de tipul inhibitorilor de protoni.

Tratamentul gastritei cronice de tip A consta in administrarea de vitamina B12 sub forma injectabila. Se recomanda ca fiecare an sa se efectueze o biopsie gastrica pentru ca se stie ca acest tip de gastrita are un risc in aparitia cancerului gastric.

Tratamentul in cazul gastritei de tip B consta in administrarea de antibiotice si a inhibitorilor de pompa de protoni. Acest tratament se face timp de circa o saptamana, dupa 4 saptamani se efectueaza o noua gastroscopie. Tratamentul a avut succes daca testul la ureaza a iesit negativ.

In cazul gastritei de tip C scaderea gastritei se face tot cu inhibitori de protoni. Daca vorbim de profilaxia oricarui tip de gastrita trebuie sa aveti in vedere evitarea consumului de substante care duce la cresterea acidului clorhidric si anume: cafea, alcool si tutun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *