Top sportivi celebri care au adoptat de-a lungul vremii adidasii Nike

In 1978, celebrul atlet Henry Rono impreuna cu maratonistii Alberto Salazar si Juan Benoit au fost echipati in mai multe randuri cu adidasi Nike. De asemenea, marele campion olimpic Carl Lewis a fost incaltat cu aceeasi adidasi in cursul olimpiadei din 1984.

In urma unui contrat de colaborare pe termen indelungat, sportivul Michael Jordan este imaginea firmei Nike pana in anul 2023. Pentru acesta a fost creata o linie completa de echipament numita Air Jordan.

S-a constatat ca Philip Knight s-a orientat cu predilectie catre jucatorii de tenis pentru a-si face reclama si pe alte continente.

In 1996, fondatorul companiei Nike a incheiat pentru cinci ani un contract de sponsorizare cu jucatorul de golf Tiger Woods. Valoarea acestui contract este foarte mare, se estimeaza undeva la 40 milioane de dolari.

Firma Nike a lansat atunci o linie de echipament pentru golf, folosind imaginea acestui mare jucator.

In 1997, criza asiatica a cauzat mari pierderi companiei Nike, a carui profit a scazut la jumatate. De aceea, un an mai tarziu, in 1998, Philip Knight si-a dorit sa consolideze imaginea firmei sponsorizand echipa national de fotbal din Brazilia, cu ocazia Cupei Mondiale de Fotbal din acel an.

In spotul publicitar apareau jucatori ca Luis Figo sau Thierry Henr, si cu toate acestea vanzarile Nike au scazut, iar in 1999 erau cu 8% mai mici, urmand sa se redreseze cu circa 3% in anul olimpic 2000.

In prezent, firma Nike e in plina campanie de redresare. Analistii sunt de parere ca insuccesele acestei firme se datoreaza faptului ca fondatorul sau nu a fost de acord sa scada preturile niciun moment, desi a observat clar ca oamenii au inceput sa prefere marci mai ieftine.

Unii psihologi cred ca omniprezenta marcii Nike ar fi plictisitoare si din aceasta cauza tinerii opteaza pentru branduri noi. Pe de alta parte, alti psihologi considera ca aceasta omniprezenta ar fi cauza care a facut ca firma Nike sa devina un adevarat simbol cultural.

In prezent, Philip Knight in varsta de 77 ani, referindu-se la afacerile sale declara ca vrea sa le continue pana la sfarsit vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *