Cateva cuvinte de inceput despre sesiunea de toamna a Bacalaureatului de anul acesta

Sesiunea de toamna a Examenului National de Bacalaureat de anul acesta nu pare sa aduca prea multe zambete pe fetele elevilor.

Spun asta deoarece am urmarit o stire la jurnalul de la ora 13:00, unde se arata cum mai multi elevi au „terminat” subiectele in cam o ora si jumatate, deci mai devreme decat timpul oferit.

Proba scrisa la limba si literatura romana a fost una cu surprize, avand in vedere ca a cazut o nuvela si anume, „Moara cu noroc”.

Ioan Slavici le-a cam dat batai de cap elevilor, si asa nu prea silitori, in general. Ca tot vorbim de „Moara cu noroc”, la acest subiect, celor prezenti li s-a cerut sa caracterizeze un personaj.

Daca subiectul s-ar fi pliat, eu as fi realizat caracterizarea lui Ghita, desi nici Lica Samadaul n-ar fi fost un personaj greu de caracterizat, in opinia mea. Oricum, intre Ghita si Lica, clar l-as fi ales pe primul. Acum depinde mult insa si de particularitatile subiectului, poate a fost formulat intr-un cadru mai restrans, si atunci puteai alege doar un anume personaj, care s-ar fi incadrat in cerinte. Nu stiu, deci nu ma bag prea mult…

Aflarea rezultatelor si depunerea contestatiilor pe 31 august. Pana la acea data, le tinem pumii stransi celor 55.000 de candidati inscrisi la sesiunea de toamna a Bacalaureatului din acest an.

In general, am vazut ca procentul de promovabilitate a mai crescut in randul elevilor de clasa a XII-a. Acum nu stiu daca din cauza subiectelor, care poate sunt mai usoare decat in anii trecuti, sau din cauza eforturilor pe care le depun elevii.

In orice caz, nu e un capat de lume acest examen, asa ca, dragi elevi, inarmati-va cu rabdare, dar si cu discernamant!

Leave a Reply