Vrei o viata sanatoasa? Vezi cat este de important calciul pentru organismul nostru!

Un rol foarte important nu numai pentru sanatatea copiilor, dar si pentru cea a adultilor il are calciu si vitamina D. Asimilarea calciului in organismul uman nu poate avea loc fara o cantitate suficienta de vitamina D.

Pe langa functia de mentinere a densitatii osoase, calciu si vitamina D au si alte functii in organism. De exemplu, la gravide calciu e factor de protectie impotriva hipertensiunii arteriale.

La persoanele mai in varsta vitamina D mentine forta musculara. La sugari vitamina D are un rol deosebit in cresterea oaselor, dar si in prevenirea infectiilor.

In ceea ce priveste calciu, atat insuficienta cat si excesul acestui element sunt daunatoare. De aceea, trebuie sa fiti foarte atenti atunci cand administrati suplimente pe baza de calciu.

E mai indicat sa administrati calciu cu alimente decat cu suplimente. Pentru a preveni deficitul de vitamina D se indica expunerea dozata la soare. Se pot administra si suplimente de vitamina D.

Functia cea mai importanta a calciului si a vitaminei D o reprezinta mentinerea unei densitati normale a oaselor. Pentru a asimila calciu este nevoie de vitamina D.

Calcemia e reglata de glandele paratiroide. Cea mai mare parte de vitamina D se sintetizeaza la nivelul pielii sub actiunea razelor ultraviolete. Concentratia calciului in sange este de 9-12 mg/dl. Scaderea concentratiei de calciu in sange are loc in cazul unor arsuri sau traumatisme grave.

Insuficienta calciului se manifesta prin lesin, senzatii de intepaturi in picioare sau in jurul gurii. La cei care se suspecteaza osteoporoza se recomanda un test special, care sa puna in evidenta tulburarile de densitate osoasa.

Ultimele cercetari au demonstrat ca cea mai mare parte a adultilor si copiilor sufera de insuficienta de vitamina D si au nevoie zilnic de 1500-2000 UI vitamina D din suplimente.

Cel mai bine asimilat calciu este cel care e continut in alimente, insa daca aceasta nu e suficient atunci se pot administra si suplimente de calciu. In prezent, se gasesc suplimente care contin carbonat de calciu, gluconat de calciu, lactat sau citrat de calciu.

Ceea ce e bine sa respectati este doza pe care trebuie sa o administrati. Ceea ce trebuie subliniat e faptul ca asimilarea calciului in organism nu e posibila fara vitamina D. Fiti insa atenti, deoarece suplimentele care contin si calciu si vitamina D nu sunt cele mai indicate deoarece contin destul de mult calciu in comparatie cu vitamina D.

Concentratia calciului in sange depinde insa si de concentratia magneziului. Multa lume se intreaba daca necesarul de vitamina D se obtine numai prin expunerea la razele solare. Raspunsul este afirmativ atunci cand vorbim de o expunere la soare la mare, de exemplu.

Totusi, expunerea la soare timp indelungat are si efecte negative. O consecinta negativa majora este riscul de crestere a aparitiei cancerului de piele. Medicii dermatologi recomanda in acest sens ca dupa amiaza sa nu ne expunem la soare mai mult de 15 minute zilnic. In acest fel se poate sintetiza cantitatea necesara de vitamina D de care avem nevoie fara a exista riscul de aparitie a cancerului de piele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *