O retrospectiva asupra economiei Republicii Moldova

In Republica Moldova agricultura se practica pe scara larga si reprezinta cel mai important sector al economiei.

Vinurile moldovenesti, dar si legumele si fructele provenite din aceasta tara sunt renumite in toata Europa.

Republica Moldova dispune de soluri deosebit de fertile si de o clima proprice practicarii agriculturii.

In zona de nord a tarii se cultiva in special fructe, sfeclta de zahar si tutun. In aceasta parte a Republicii Moldova frecventa precipitatiilor este mai mare decat in sudul tarii. Solurile sunt reprezentate de cernoziom, care contine foarte mult humus.

In zona de centru se cultiva struguri. Aceasta regiune este mai insorita si este aparata de vanturile din nord-est.

In zona de sud se cultiva foarte mult strugurii, mai ales cei rosii. De asemenea, se cultiva floarea soarelui si cu precadere porumb. In aceasta parte a tarii cad mai putine precipitatii decat in celelalte zone.

Cand vorbim de exportul produselor agricole, atunci merita subliniat faptul ca acesta este orientat cel mai mult catre Rusia. Aproape intreaga cantitate de legume si fructe era exportata pe piata rusa in cursul anului 2013.

De asemenea, Republica Moldova exporta in Rusia o mare cantitate de bauturi alcoolice, circa 25 milioane de litri. Produsele alcoolice din Republica Moldova sunt exportate si in alte tari, ca de exemplu Belarus sau Romania.

In anul 2008 s-a inregistrat un record la exportul de produse agricole din Republica Moldova in Romania.

Agricultura ramane sectorul cheie, care poate duce la o usoara redresare a intregii economii. Pentru aceasta este nevoie de investitii care sa duca la cresterea productivitatii.

Totodata, ar trebui sa se intensifice eforturile in vederea facilitarii exporturilor de produse agroalimentare.

Incepand cu anul 1990, Republica Moldova a inregistrat un declin al economiei datorita prabusirii Uniunii Sovietice. Abia peste zece ani s-a constat o usoara revenire.

In acest an PIB-ul pe cap de locuitor depaseste 4.000 dolari/an. Situatia precara a economiei a determinat foarte multi moldoveni sa plece in strainatate in cautarea unui loc de munca mai bine platit.

Se considera ca o mare parte a PIB-ului acestei tari este furnizata de moldovenii care sunt plecati la munca in strainatate. Desi s-au facut unele investitii in economie, totusi cel mai insemnat rol in cresterea economica il detine intr-adevar populatia care munceste in strainatate.

Caracteristic pentru economia Republicii Moldova e dependenta fata de economia tarilor vecine: Rusia, Ucraina si Romania.

In anul 2014 conflictul din Ucraina si sanctiunile impuse Rusiei au determinat o depreciere a leului moldovenesc fata de dolar.

In aceasta tara industria se bazeaza mai mult pe industria alimentara, pe cea textila, pe cea extractiva si pe productia de masini sau aparate electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *