Ludwig van Beethoven, unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, part 2

La vârsta de 48 ani, surzenia s-a instalat complet. În aceasta perioada el comunica prin intermediul caietelor de conversatii. Deși surd el continua sa compună; creatia sa artistica e reprezentata de acum de Missa solemnis, și ultimele lui sonate pentru pian și renumita Simfonia a IX-a, care va fi audiata pentru prima data la Viena în 1824.

Aceasta simfonie a impresionat extrem de mult publicul, dar în ciuda entuziasmului general Beethoven era cu fata la orchestra și cu spatele la public, neintelegand nimic din ce se întâmpla în jurul lui.

În cele din urma, după ce o solista l-a întors cu fata către public, Beethoven a observat extraordinara bucurie a intregului public auditoriu.

La 56 ani Beethoven era foarte bolnav, iar un an mai târziu moare în urma unei afectiuni hepatice. A fost inmormantat într-un cimitir la Viena, iar la ceremonie au participat foarte mulți vienezi, care au dorit să-i aducă un ultim omagiu.
Dintre cele mai faimoase creatii ale lui Beethoven, se număra și cele nou simfonii. De remarcat ca simfonia a IX-a, care se termina cu imnul Oda bucuriei, pe versurile lui Schiller, a devenit imnul oficial al Uniunii Europene.

Alte creatii: Missa solemnis, cele 32 de soate pentru pian (Patetica, Sonata Lunii si Appassionata sunt cele mai cunoscute), 5 concerte pentru pian și orchestra, opera Fidelio.

Dupa cum se poate observa clar, Ludwig van Beethoven a ramas de-a lungul vremii un nume rasunator in lumea muzicii si aceasta pe buna dreptate. Este de admirat determinarea unei asemenea persoane, celebre pana astazi.

Consider ca oricine trebuie sa stie cele cateva detalii insirate mai sus despre marele compozitor Ludwig van Beethoven, o mare personalitate a peisajului notelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *