Limba romana asasinata

Eu am terminat un liceu cu profil uman. Nu de mult timp. De fapt, nu cred ca au trecut decat cativa ani.

In tot acest timp, am avut colegi si colegi. Unii mai buni, adica mai silitori, dar si unii care nu se impacau prea bine cu scoala. De fapt, nu prea se impacau cu gramatica limbii romane. Dom’le, ora de limba si literatura romana le dadea batai de cap, la propriu.

De ce spun asta? Pentru ca foarte multi nu stiau sa scrie corect o simpla compunere. Sau un simplu text argumentativ. Si asta e un fenomen general, nu cred ca doar o parte din colegii mei nu stiau sa sa scrie. Se intampla sa gasesti minimum 3 elevi de astia in fiecare clasa. Daca vrei, facem si un pariu. 🙂

Ca profesor, eu personal nu cred ca as rezista prea mult. De fapt, n-as mai corecta lucrarile care contin greseli grosolane de ortografie. Practic insa, nu exista decat o solutie: sa treci cu vederea. Pai ce, daca omu’ a ajuns la liceu scriind „vrea-u” in loc de „vreau”, sau „tu sa fi fericit” in loc de „tu sa fii fericit”, adica a trecut de Capacitate fara nicio problema, de ce sa fii tu, ca profesor de liceu, ala rau?

Sincer, elevii nu au nevoie numai de un dictionar explicativ ca sa realizeze referate ceva mai acatarii, nu simple propozitii, care se preteaza in cazul unui copil de clasa a III-a, ci mai intai de toate ei trebuie sa stie sa scrie!

Nu exista scuze pentru faptul ca nu stii sa scrii, tu fiind elev de liceu. Ca daca n-ai fi invatat lucrul asta pana acum, in mod normal, n-ai fi ajuns la liceu. De inteles sunt doar cei care au plecat de mici in strainatate si au revenit acum, inainte de a incepe liceul, in Romania. Apropo de acest aspect, vreau sa va povestesc ceva amuzant. Pe scurt, am avut la un moment dat o colega de banca, fata frumusica de altfel, care nu prea stia sa scrie. Ea spunea mereu ca a plecat in strainatate prin clasa a V-a, motiv pentru care gramatica limbii romane a ramas o enigma. Problema e ca nu vorbim de lucruri complicate, ci de chestii elementare, gen cand se scrie „sau” legat sau dezlegat. Pe bune, asta-i un motiv serios? In clasa a V-a se presupune ca stiai deja sa scrii, sau nu? 🙂 Si-n orice caz, lucrurile elementare nu cred ca se uita nici dupa 20 ani, daramite dupa numai vreo 4-5 anisori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *