La ce trebuie sa fii atent atunci cand inchiriezi o locuinta

Stau de foarte mult timp in chirie cu speranta ca intr-o zi voi avea propria locuinta. Visez la o casa spatioasa cu o curte mare si o gradina pe masura. Pana atunci, vizitez imobiliareinbucuresti.ro pentru a analiza si a ma obisnui cu preturile Capitalei.

De-a lungul timpului am invatat cateva lucruri utile pe care as fi bucuros sa le tii minte daca te gandesti vreodata sa inchiriezi o garsoniera, un apartament sau de ce nu, o vila super tare.

In primul rand, trebuie sa stii ca atat pe internet, cat si in ziare o sa dai in mare parte (75%) numai de agentii sau intermediari care isi desfasoara activitatea mai mult sau mai putin legal. Eu le zic simplu la toti, bisnitari. Asta pentru ca nimeni nu se prezinta ca un adevarat agent care sa fie interesat si de ce iti ofera, nu doar interesat sa-si ia comisionul. Ceilalti ori au anunturi fara imagine, iar in acest caz nici nu merita sa te deplasezi pana la fata locului, ori anunturile nu mai sunt valabile!? Daca ai experienta, probabil stii fraza: „Ne pare rau, insa imobilul a fost inchiriat.” Ok, dar atunci de ce mai apare pe site/ziar?

In orice caz, daca ai ajuns sa iti fie prezentata locuinta, fii cu ochii in patru. Eu sunt obisnuit cu apartamentele, asa ca sunt foarte atent de cand am intrat in scara blocului. Chiar ea iti poate spune multe despre viitorul apartament. Daca este neingrijita, cu usi vai de capul ei, fara interfon sau mai rau, te intampina cu niste mirosuri asemanatoare cu urina unui patruped sau mai stiu eu ce, e semn ca acolo nu-i de tine. Ok, sa spunem ca ajungem in casa. Verifica toate usile, inclusiv cea de la intrare, dar vezi in acelasi timp daca functioneaza totul la parametrii normali. Asigura-te ca ai parte de utilitatile si facilitatile descrise in anuntul de inchiriere. Poti pune proprietarul sau agentul sa faca un test la aragaz, masina de spalat, centrala, robinete, becuri, televizor ca sa stii ce functioneaza si ce nu. Din experienta iti spun ca majoritatea proprietarilor mobileaza si utileaza cu lucruri de la second-hand si in mod sigur exista destule hibe. Asta daca nu te pregatesti sa oferi peste 800 euro/luna pentru un apartament cu 2 camere, unde intr-adevar, conditiile se mai apropie de adevar.

Probabil esti constient ca imobilele aflate la ultimele etaje, dar si cele cu balconul deschis sau mai rau, fara balcon ar trebui sa aiba preturi ceva mai mici decat celelalte. Aici practic poti sa ataci, in sensul de a negocia chiria macar cu 10-20 de euro. Tot la acest capitol, mai poti intreba daca ti se ofera contract, in caz contrar, mai poti face o propunere de scadere a pretului.

Nu in ultimul rand, mare atentie la ce vecini ai! Ce-i drept, aici nu poti prevesti ca sa stii dinainte cu cine ai de-a face. Dar te poti interesa la momentul respectiv cine sta cu un etaj mai sus sau mai jos si ce fel de persoane sunt, astfel incat sa nu te trezesti cu cine stie ce mosi comunisti care stau toata ziua acasa si la 10 seara bat in teava daca ai tras apa la WC sau cu niste vecini care impart casa cu vreun pitbull ce latra fix cand ai vrea sa atipesti dupa-amiaza.

Nu uita sa stabilesti cateva conditii clare pe care trebuie sa le respecte proprietarul, cum ar fi aceea de a nu te deranja fara rost, fie ca esti sau nu acasa, atata timp cat esti cu totul la zi si lucrurile pot fi stabilite si prin telefon inainte de toate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *