Febra la copii – tot ce trebuie sa stii!

Febra este un simptom des intalnit in practica medicala pediatrica. Deseori, febra se intalneste la copii, in timpul eruptiilor dintilor, in urma administrarii vaccinurilor si mai ales in infectiile virale (racela, gripa).

Febra se caracterizeaza prin cresterea peste valoarea normala a temperaturii corpului. Trebuie subliniat insa ca valoarea normala a temperaturii corpului difera de la o zona la alta. Astfel, la nivelul rectului si urechii, se considera normala o valoare de pana la 38 grade Celsius, in timp ce, la nivelul axilei sau cavitatii bucale, o valore normala este de maxim 37,5 grade Celsius.

Parintii trebuie sa stie sa masoare temperatura corpului in diferite zone folosind un termometru. La sugari, cea mai folosita metoda de masurare a temperaturii se realizeaza intrarectal, folosind un termometru de sticla sau unul digital. Datorita neplacerilor care pot aparea in urma folosirii termometrului de sticla, in zilele noastre, cei mai multi parinti tind sa foloseasca termometrul digital. La nivelul cavitatii bucale, se poate folosi termometrul oral, care se indica insa numai la copii de peste 4 ani.

Daca parintii iau temperatura copilului si constata ca acesta are febra, ei trebuie sa nu intre in panica, deoarece febra este un simptom care nu dauneaza. Spunem aceasta deoarece febra este o reactie normala a organismului, ce face parte din mecanismul de aparare a acestuia. Dupa ce germenii patrund in organism, temperatura creste peste valorile normale, apare febra si in aceste conditii germenii nu se mai pot inmulti. S-a demonstrat ca foarte putini germeni rezista la peste 38 grade Celsius, adica atunci cand se declanseaza aparitia febrei.

Parintii trebuie sa cunoasca acest rol pozitiv al febrei si sa nu se grabeasca sa aplice metode pentru scaderea ei daca aceasta nu este mai mare de 38 grade Celsius, deoarece astfel intarzie durata de vindecare a unor afectiuni, cum ar fi raceala.

De obicei, febra trece de la sine, fara aplicarea unui tratament special. In general, medicii pediatri nu aplica niciun tratament de scadere a febrei daca ea nu este mai mare de 38,5 grade Celsius si apare in cazul unui copil mai mare de 6 luni. Daca febra este singurul simptom al bolii, consumul mare de lichide este singura masura care trebuie instituita. Conduita este alta atunci cand febra se intoteste de alte simptome, ca agitatie, inapetenta (lipsa poftei de mancare), respiratie dificila sau respiratie rapida, letargie, apatie, cefalee (dureri de cap), voma sau atunci cand copilul plange mai mult.

Copilul se va dezbraca si i se vor aplica comprese cu apa si otet in proportie de 1/1 la temperatura camerei. Sunt contraindicate aplicarile cu solutii pe baza de alcool sau frectii cu acestea.

De asemenea, febra se combate cu medicamente antipiretice, gen Nurofen, Paracetamol, Panadol, care se elibereaza fara prescriptie medicala. Se administreaza in doze, in functie de greutatea copilului, conform indicatiilor medicului. De aceea, este nevoie si de un consult medical, mai ales pentru evitarea efectelor secundare ale acestor medicamente asupra stomacului si intestinului. Medicamentele antipiretice au rolul de a scadea febra, dar au inconvenientul de a reduce formarea de anticorpi.

Trebuie sa consultati de urgenta medicul in cazul in care febra este mai mare de 39 grade Celsius, varsta copilului este sub 3 luni, durata febrei depaseste 2-3 zile, copilul plange mai mult, are dificultati la inghitit si dificultati de respiratie, convulsii, voma, diaree, inapetenta, o intepenire a gatului si o alterarea a starii generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *