Fascinanta poveste Nike, partea a doua: decizii, productie, valoare vanzari

In 1966, Philip Knight si Bowerman si-au deschis un magazin in Santa Monica din statul american California. Mai tarziu, in 1969, veniturile din vanzari ajunsesera la aproximativ 300.000 dolari, de aceea Philip a renuntat sa mai predea contabilitate la Universitatea din Oregon.

Carolyn a Davidson, studenta la design a fost angajata la firma Nike, unde era platita cu doi dolari pe ora. Aceasta, pe langa elementele de design, trebuia sa creeze si un logo al companiei.

Knight, seful Nike isi dorea un logo „care sa reprezinte miscarea”. Desi nu i-a placut niciunul dintre desenele de logo, Philip Knight a ales in cele din urma unul, iar pentru lucrarea sa Davidson a primit 35 de dolari.

Curba desenata de aceasta studenta a fost asemanata cu reprezentarea unei zeite care zbura peste razboinici. Dupa ce compania Nike s-a extins foarte mult a fost angajata si o agentie de publicitate si de marketing.

Desi la inceput nu a fost de acord cu desenul lui Carolyn Davidson, totusi mai tarziu, in 1983 fondatorul Nike a recompensat-o oferindu-i un pachet de actiuni in cadrul companiei si un interesant inel de aur cu un diamanat ce avea forma logo-ului Nike.

Firma Nike a lansat primul produs de serie in anul 1971. El era reprezentat de un model de pantof pentru fotbal.

In 1972 compania a intrerupt relatiile cu firma japoneza Tiger, iar Bill Bowerman a creat renumitul pantof cu talpa turnata din cauciuc moale. La acea vreme, valoarea vanzarilor era de circa 2 milioane de dolari. In anul urmator, ea atingea aproximativ 3 milioane de dolari pentru ca in 1983, cifra de afaceri sa atinga un record de aproximativ 800 milioane de dolari.

In 1993, patru miliarde de dolari era valoarea vanzarilor, iar in prezent cifra se situeaza la o valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Patronul firmei Nike a sugerat ca 5 sportivi renumiti din intreaga lume sa poarte acesti pantofi pentru ca in acest fel foarte multi tineri vor dori sa-i cumpere. Marele tenismen roman Ilie Nastase, in plina glorie la acea vreme, a fost convins sa poarte renumitii pantofi Nike.

Tot la acea vreme, doi mari sportivi americani care practicau atletismul adoptau pantofii sport Nike in urma unui contract de colaborare. De asemenea, Jimmy Connors si John McEnroe sunt alti doi cunoscuti tenismeni care au fost echipati cu adidasi creati de compania Nike.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *