Evolutia pietei imobiliare din acest an

Studiile referitoare la evolutia pietei imobiliare in Romania au constatat ca in cursul anului 2015 s-au manifestat doua tendinte concretizate, pe deoparte, prin cresterea interesului unor noi investitori, iar pe de alta parte, prin revenirea altora la proiectele deja incepute in tara noastra.

Cu alte cuvinte, se poate afirma ca in cursul acestui an se remarca o oarecare revenire a pietei imobiliare. Spre exemplu, s-a constatat ca in ultimele sase luni ale acestui an nu s-a modificat pretul la locuintele vechi.

Astfel, in cele cincisprezece orase mari din Romania care echivaleaza cu 15 poli de dezvoltare, pretul mediu a fost de circa 750 euro pe metru patrat, iar in orasele mici, pretul a fost de aproximativ 570 euro pe metru patrat.

Putem afirma ca in Romania pretul locuintelor vechi a scazut cu circa 40% fata de cele inregistrate in anul 2008, anul in care s-a declansat criza economica si imobiliara.

Dintre orasele mari pretul maxim s-a inregistrat la Cluj Napoca pentru o locuinta veche, unde pretul mediu este de 930 euro/mp. La polul opus, Aradul s-a situat la un pret mult mai scazut, de aproximativ 550 euro/mp.

In primele sase luni ale lui 2015 s-a inregistrat o evolutie negativa a preturilor, recordul in acest sens il detine orasul Bacau, urmat de Iasi si Oradea. In alte trei orase mari, pretul a stagnat.

O evolutie poztiva a preturilor s-a remarcat insa in Bucuresti si in alte cinci orase mari care figureaza ca poli de dezvoltare.

Daca ne referim strict la Bucuresti, putem spune ca in ultimele sase luni s-a remarcat o crestere de 0,5% fata de primul semestru. Daca facem comparatie cu perioada similara din anul trecut rezulta insa o crestere de circa 1,5%.

In doua orase mici cu o populatie de sub 125.000 locuitori (vorbim de Buzau si Suceava) pretul locuintelor vechi a fost cel mai mare, depasind chiar valoarea de 700 euro/mp. In acelasi timp insa intr-un alt oras mic, precum Sfantu Gheorghe, locuintele vechi s-au vandut la un pret mult mai mic, de aproximativ 430 euro/mp.

In situatia locuintelor nou construite se constata o evolutie pozitiva a preturilor in sensul ca s-a produs o oarecare crestere a acestora. Preturile locuintelor noi a scazut totusi cu circa 30% fata de cele inregistrate la inceputul crizei, adica in anul 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *