Esential: informatii biografice despre Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu este unul dintre cei mai straluciti pictori romani. El este considerat primul ctitor al picturii romane moderne care a influentat in mod decisiv creatiile unor pictori ilustri, ca Ion Andreescu sau Stefan Luchian.

Pentru uriasa sa contributie la dezvoltarea limbajului plastic, Nicolae Grigorescu a fost ales in anul 1899 membru al Academiei Romane.

Nicolae Grigorescu a vazut lumina zilei la 15 mai 1838 in localitatea Pitaru din judetul Dambovita, fiind al saselea copil al lui Ion si a Ruxandrei Grigorescu.

Tatal pictorului a murit cand micul Nicolae avea 5 ani. De aceea, familia hotaraste sa se mute la Bucuresti.

Cand implineste varsta de 10 ani, Grigorescu devine ucenic in atelierul unui pictor de biserici de origine ceha. Ucenicia in acest atelier dureaza doi ani. Dupa aceea, tanarul Nicolae Grigorescu picteaza icoane pentru manastirile Caldarusani si Baicoi.

La varsta de 18 ani, Grigorescu picteaza tabloul intitulat „Mihai scapand stindardul”. El se hotaraste sa prezinte pictura domnitorului Barbu Stirbei, ocazie cu care ii cere acestuia ajutor pentru studii.

In acelasi an, Grigorescu realizeaza pictura pentru biserica noua de langa renumita manastire din Neamt, numita manastirea Agapia.

La acea vreme, Mihai Kogalniceanu era ministru de externe. El a fost profund impresionat de extraordinara pictura de la Agapia, de aceea ca drept recompensa ii ofera tanarului Grigorescu o bursa pentru studii in capitala Frantei, Paris.

La varsta de 23 ani, Nicolae Grigorescu ajunge la Paris si se inscrie la Scola de Belle-Arte, unde studiaza desenul si compozitia.

Mai tarziu, viitorul mare pictor se inscrie la scoala din Barbizon, unde isi desavarseste educatia. Aici el este influentat de creatiile unor pictori ca Rousseau sau Millet, veritabili reprezentanti ai impresionismului.

In anul 1867 Nicolae Grigorescu expune sapte lucrari la Expozitia Universala din Paris. In 1868 expune tabloul intitulat „Tigancusa” la Salonul parizian. Dupa 1870 pictorul expune mai multe tablouri la Societatea Amicilor Belle-Arte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *