Educatia acasa privita prin prisma mai multor aspecte

In ultimul timp in lume s-a lansat ideea conform careia invatamantul traditional e invechit si prin urmare trebuie adoptata o noua alternativa: scoala de acasa sau mai bine zis „homeschooling”.

Adeptii acestei noi metode de invatamant considera ca astfel le acorda copiilor mai multa libertate iar parintii isi pot impune in mod direct propriile principii in procesul de invatare al copiilor lor.

In plus, ei nu mai depind de un orar anume. Familia va fi cea care va lua deciziile si va stabili in ce moment sa faca iesiri educative. Un alt avantaj ar fi ca parintii vor petrece mult mai mult timp in preajma propriilor copii.

De asemenea, atat copiii cat si parintii vor scapa de oroarea de a se trezi dis de dimineata, asa ca ei pot dormi relaxat pana mai tarziu fara sa fie stresati ca din minut in minut va suna ceasul de sculare.

Pe de alta parte, scoala de acasa ofera si o oarecare libertate emotionala. Exista insa si o serie de dezavantaje.

Putem enumera lipsa de timp a unor parinti care vin seara tarziu de la serviciu, asa ca acestora le ramane foarte putin timp la dispozitie ca sa se ocupe de educatia copiilor.

Atunci te gandesti ca trebuie sa angajezi un meditator, iar acest lucru implica unele costuri suplimentare. Mai exista si posibilitatea ca unul dintre parinti sa renunte la serviciu sau sa nu lucreze si astfel scad veniturile familiei per total.

Pe de alta parte, nu ai o programa scoala bine stabilita dupa care sa te ghidezi, asa cum are un invatator/profesor.

Un dezavantaj destul de neplacut este acela ca poate aparea lipsa socializarii, chiar daca duci copilul la unele cluburi sau intalniri unde acesta isi poate face prieteni.

In orice caz, la scoala copiii tind sa petreaca mai mult timp impreuna pentru ca se obisnuiesc in colectiv. Daca observi ca el e timid, atunci cel mai probabil nu i se potriveste un program homeschooling, deoarece un astfel de copil trebuie integrat mai degraba in colectivitate ca sa scape de timiditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *