O dieta sanatoasa impune anumite reguli. Vezi care sunt acestea!

In prezent se vorbeste tot mai des despre importanta alimentatiei sanatoase asupra organismului uman. In conditiile stresului zilnic la care suntem supusi, majoritatea dintre noi alocam din ce in ce mai putin timp acestui lucru, fiind adeptii meselor rapide.

Totodata consumam mancaruri total nesanatoase, iar orarul meselor este unul haotic. O alimentatie sanatoasa presupune in primul rand obiceiuri alimentare sanatoase. In principal este necesar adoptarea unui program al meselor care sa fie luate la aceeasi ora in fiecare zi.

O dieta zilnica echilibrata trebuie sa contina nutrientii de baza. De aceea, daca unul dintre acestia lipseste trebuie sa stii sa introduci alimentele care ti-l pot furniza.

In acelasi timp, o alimentatie sanatoasa si echilibrata presupune insa si reducerea consumului asa-zisilor nutrienti nesanatosi, ca zaharul, sarea, grasimile. Este necesar atat limitarea consumului acestor nutrienti, atat sub aspect cantitativ, dar si din punct de vedere al frecventei consumului lor.

Specialistii americani in nutritie sunt de parere ca o dieta sanatoasa trebuie sa aiba un continut scazut in grasimi pentru ca astfel scade riscul de aparitie a multor boli, ca: diabetul, hipertensiunea, accidentul vascular cerebral si bolile cardiace.

De asemenea, ei sustin ca intr-o dieta sanatoasa trebuie redus consumul de grasimi saturate pentru ca in acest mod scade colesterolul si implicit pericolul de aparitie a hipertensiunii arteriale si a bolilor cardiace.

Aceeasi specialisti recomanda folosirea grasimilor monosaturate, de pilda folosirea uleiului de rapita sau a uleiului de masline, deoarece acestea ar favoriza scaderea asa-zisului colesterol „rau”.

Nutritionistii americani recomanda consumul de peste, nuci, boabe de in sau boabe de soia, deoarece acestea reprezinta surse importante de acizi omega 3 si omega 6. Totodata, acestia considera ca trebuie sa reducem pe cat posibil consumul de uleiuri hidrogenate pentru ca in acest fel poate scadea nivelul colesterolului.

In plus, nutritionistii considera ca o dieta sanatoasa trebuie sa contina legume si fructe pentru ca acestea reprezinta principalele surse de antioxidanti, ca vitamina C sau vitamina E sau betacarotenul.

Se stie ca antioxidantii reduc efectul distructiv al radicalilor liberi, avand in acest fel un rol important in prevenirea bolilor de inima, prevenirea cancerului sau a hipertensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *