Ce am invatat astazi la facultate

mere mancareUnii dintre voi stiu ca sunt deja un student serios, asa ca n-ar fi rau sa mai notez aici ce am mai invatat, fiindca si asa uit destul de repede si cum blogul mi-e prieten drag, revin ori de cate ori aici.

Astazi am retinut urmatoarele la curs:

Din grupul carotenoizilor face parte betacarotenul, care mareste numarul de celule „ucigase” naturale si limfocitele T helper, fiind in acelasi timp un puternic antioxidant care elimina excesul de radicali liberi ce accelereaza imbatranirea.

La fel ca vitamina C si vitamina E, si carotenoizii reduc riscul bolilor cardiovasculare, in special atacul de cord. Betacarotenul protejeaza si impotriva cancerului prin stimularea celulelor imunitare, numite macrofage, pentru a produce factorul de necroza tumorala, care distruge celulele canceroase.

S-a aratat de asemenea ca suplimentele de betacaroten pot creste si productia de limfocite T celulare si celule natuare „ucigase” si poate spori atacul impotriva celulelor canceroase.

Betacarotenul este doar un membru al unei familii numeroase. Cercetatorii cred ca numai betacarotenul produce aceste efecte bune, dar toti carotenoizii lucreaza impreuna.

Iata de ce este important sa obtii carotenoizi din mancare decat sa iei betacaroten din suplimente. Corpul converteste betacarotenul in vitamina A, care ea insasi are proprietati anticanceroase si functii de stimulare a imunitatii.

Dar prea multa vitamina A poate fi toxica organismului, asa ca e mai bine sa obtii extra caroten si sa lasi corpul sa reglementeze in mod natural cat de mult din acest precursor sa fie transformat in vitamina A, care are efect imun.

Este foarte putin probabil ca o persoana sa ia suficient betacaroten pentru a produce o cantitate toxica de vitamina A, deoarece atunci cand corpul are suficienta vitamina A aceasta nu se mai produce.

Bioflavonoidele sunt un grup de fitonutrienti care ajuta sistemul imun, protejand celulele organismului impotriva agresiunii poluantilor.

Acestea protejeaza membrana celulelor impotriva poluantilor incercand sa le atace. De-a lungul membranei fiecarei celule exista locuri de parcare microscopice, numite siteuri de receptor.

Poluantii, toxinele si germenii pot parca aici, dar bioflavonoidele umplu aceste locuri de parcare. Atunci nu mai exista loc pentru toxine sa mai „parcheze”.

Bioflavonoidele pot reduce, de asemenea, abilitatea colesterolului de a forma placa de aterom. Studiile au arata ca oamenii care consuma mai multe bioflavonoide au mai multe boli cardiovasculare.

O dieta care contine o larga de alimente care stimuleaza sistemul imunitar, ca fructele sau vegetalele, te vor ajuta sa obtii bioflavonoidele de care ai nevoie si sa te mentii intr-o forma buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *