Carbohidratii si slabirea, prieteni sau dusmani?

In ultimul timp, cele mai renumite diete pentru slabit recomanda reducerea drastica sau chiar evitarea carbohidratilor. De aceea, atunci cand vine vorba de pierderea kilogramelor in plus, multi oameni au capatat o adevarata fobie fata de carbohidrati.

Multe persoane au ajuns astfel sa subestimeze valoarea carbohidratilor atat de necesari in mentinerea unei bune sanatati. Unii dieteticieni sustin insa ca este foarte important ce tip de carbohidrati consumi si in ce cantitate.

In acelasi timp, aceeasi specialisti sustin ca trebuie sa reducem cantitatea de zahar din dieta si ca ar fi recomandat ca necesarul de carbohidrati sa fie reprezentat de cei continuti in amidon sau fibre.

Carbohidratii reprezinta o importanta sursa de energie. Dupa ce mananci, majoritatea carbohidratilor se transforma in glucoza, care este folosita pentru a furniza energia necesara tuturor tesuturilor, in special a sistemului nervos si muscular.

Carbohidratii constituie unul dintre cele trei principii alimentare de baza, indispensabili in orice regim alimentar echilibrat.

Exista trei tipuri diferite de carbohidrati: zaharul, amidonul si fibrele. Zaharul se gaseste in mod natural in unele alimente, inclusiv in fructe, miere, sucuri de fructe, lapte si legume. Zaharul de masa sau zaharul alimentar poate fi adaugat in diferite alimente, ca bomboane, biscuiti si in unele bauturi racoritoare sau la gatirea diverselor produse.

Zaharul este un carbohidrat, dar nu toti carbohidratii sunt zaharuri.

Amidonul este alcatuit din unitati de zahar legate intre ele si se gaseste in alimente ca painea, orezul, cartofii sau pastele fainoase. Fibrele se gasesc numai in produsele alimentare care provin din plante.

Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii aparatului digestiv si la scaderea colesterolului. Unele cercetari arata ca dietele bogate in fibre scad riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip II si a cancerului de colon.

Cereleale integrale si unele leguminoase ca fasolea si lintea au un continut bogat in fibre. Fibrele au un rol important si in combaterea constipatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *