Ca tot vorbeam despre apa…

Sa vedeti ce-am mai aflat…

Cica apa ar reprezenta circa 2/3 din greutatea corporala. Cand nu este in cantitate suficienta, vorbim despre deshidratare, situatie in care apare senzatia de sete, iar mediul intern devine acid.

O scadere cu circa 8% din totalul apei din organism duce la dezhidratare, care cauzeaza producerea de inflamatii din corp, care la randul lor reprezinta factori de risc pentru aparitia diverselor boli degenerative, cardiovasculare sau chiar a cancerului.

Lipsa unui aport suficient de apa determina acidifierea mediului intern care e reprezentat de sange si limfa. Pentru a evita aceste inconveniente trebuie sa stim sa ne hidratam corect.

Peste varsta de 10 ani organismul uman are nevoie de circa 2l de apa pe zi. Nevoia de apa poate creste pana la 4l pe zi daca ai o constitutie mai corpolenta, iar temperatura mediului este in jur de 20 grade Celsius.

Trebuie subliniat ca o hidratare corecta se face band apa, nu alte lichide!

O hidratare corecta presupune sa bei apa incet, cu inghitituri mici. Altfel, ea se transforma in urina. Se considera apa de calitate apa care este saraca in sodiu, dar e bogata in calciu si magneziu.

Apa trebuie sa aiba un ph alcalin in jur de 7,2. O hidratare eficienta se obtine atunci cand consumam apa intre mese. Consumul ceaiurilor reprezinta o alta metoda de hidratare.

Aici vorbim in primul rand de ceaiul verde deoarece acesta mentine mult timp apa in organism.

Adultii pot consuma un ceai verde pe zi. O alta metoda de hidratare o reprezinta supele si ciorbele de legume. Pentru a nu distruge vitaminele din legume se impune ca sarea sa o adaugam la sfarsit, dupa ce supa sau ciorba au fost luate de pe foc.

Supele si ciorbele sunt benefice si pentru aportul de fibre care au un rol favorabil in procesul de digestie. Intre mese poti sa consumi si un suc natural de fructe pe care sa il amesteci cu apa pentru a fi cat mai eficient pentru organism.

O alta modalitate buna de hidratare o reprezinta consumul de legume si fructe, ca atare fructele cu un mare continut de apa sunt pepenele, prunele, perele, iar dintre legume se remarca ardeii, castravetii, rosiile, dovleceii.

In acelasi timp, mai trebuie spus ca legumele si fructele contin si antioxidanti care sunt foarte importanti pentru activitatea organismului.

Totodata, acestea contin si fibre care sunt eficiente pentru buna functionare a colonului.

Lichidele care dezhidrateaza sunt cafeaua si alcoolul. Daca ai baut o cafea este recomandata ca dupa aceea sa bei un pahar de apa.

Berea dezhidrateaza foarte mult. Daca ai baut o bere pentru a de rehidrata trebuie sa bei circa 1 litru de apa.

Laptele este si el un aliment lichid, dar acesta nu hidrateaza organismul decat in mica masura. Laptele contine insa saruri, care sunt importante in mentinerea hidratarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *